the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. MDR Architectes
  6. 2014
  7. 141 housings / MDR Architectes

141 housings / MDR Architectes

  • 01:00 - 30 January, 2015
141 housings / MDR Architectes
141 housings / MDR Architectes, © Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

© Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros + 37

  • Architects

  • Location

    Perpignan, France
  • Architects in Charge

    Sancie Matte, Arnaud Rousseau, Frédéric Devaux
  • Area

    9900.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Text description provided by the architects. The project is located within the Northeast limit of Perpignan, giving it the image of a Southern door opening onto the city. The proximity of wide wooded areas and the unobstructed view on the Pyreneans and historic town make this location quite remarkable.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project is developed on 4 levels thus enabling its inhabitants to enjoy the view on this great environment. It is comprised of 141 housings spread over 4 levels maximum distributed over 5 different buildings.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

These buildings focus on optimizing the natural openings on the landscape. The first noticeable breach is quite important: it consists of a path diving a linear building of 145 meters. 

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

This path is the only one to offer a perspective on the Serrat d'en Vaquer roundabout from the accessible roads. This western frontage is the first vision we have of the project coming from the highways and it makes up “the entryway” to the housing complex.    

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Its objective is to preserve the core island dedicated to individual housing; the protective nature of the project thanks to the R+3 height of this fringe and the frontal aspect of its implantation are nevertheless toned down by the creation of regular splits in the built ensemble. These splits give pleasant proportions to the buildings, giving a progressive visual scale between individual and collective housings and, in keeping with the landscaper’s wishes, offer stretching views through the site, onto the central landscaped areas. 

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

On the Eastern side, in front of the city’s southern freeway, representing a major connecting axis, the build frontage answers to the same objectives but also benefits from its situation on the public landscaped space.   

These splits in the buildings constitute a filter between these quality landscaped areas and a green heart implanted on the second line, at the center of the apartment buildings and thus ensuring quality sightings for the freeway users as well as the housing residents.  

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Most apartments have front and rear views in order to allow the best comfort in terms of ventilation, sun exposure and views on the great landscape.

Attached to the presence of individual housings at the heart of the site, the collective buildings are well proportioned to create a progressive visual scale. This objective is achieved by creating vertical splits used for the vertical distributions of the different floors, it is also completed by a system of “lateral sliding” of the volumes, this chessboard pattern which also underlines the different stratas, creates visual effects of filled and empty volumes as well as front and rear patterns that punctuate the facades and avoid the boring and repetitive aspect that one might find on such long built frontage.  

Section 5
Section 5

Along this line, the top attic volumes enable to vary the heights and projected shadows of the buildings and roofs. To avoid a negative impact on the heights of the roofs, terrace roofs were created to welcome, hidden by vertical slants, the technical spaces necessary for this project: ventilation chambers and sheaths, solar panels for producing hot water.  

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

The general principle of volumes and frontage management is applied to all buildings, giving the ensemble an identifiable and marked architectural characteristic, a precious architectural unit even though each group of buildings is different, recognizable and thus permits an easy appropriation by the residents which is essential and distinguishes this project from the negative aspect of the “large building complexes”.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

In an esthetic and environmental perspective, the frontages most exposed to the sun will be protected by protruding deep loggias and equipped with sun slates integrated into the facades.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

On the night parts of the apartments and when there is a need for more protection from the sun, cold, view and noise, the facades have more limited vertical openings. The night/day distinction on the apartments can be deduced from this difference. These rooms are occulted by accordion-like folding metallic shutters which, once deployed, complete the animation of the frontage and when closed give the sensation of a full volume without any irregularities.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "141 housings / MDR Architectes" 30 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591805/141-housings-mdr-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.