the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Croatia
  5. Oliver Grigić
  6. Villa Π / Oliver Grigić

Villa Π / Oliver Grigić

  • 01:00 - 28 January, 2015
Villa Π / Oliver Grigić
Villa Π / Oliver Grigić, © Marin Topić
© Marin Topić

© Marin Topić © Marin Topić © Marin Topić © Marin Topić + 38

  • Landscape Design

    Monika Kamenečki, Mag.Ing.Prosp.Arch., Dionaea, Zagreb, Nataša Tiška Vrsalović, Mag.Ing.Hort., Dionaea, Zagreb
  • Structural Project

    Sirrah Projekt, Osijek
  • Project Of The Mechanical Installations

    .E.S.T.Projekt, Zagreb
  • Project Of The Electrical Installations

    Inel, Đakovo
  • Main Contractor

    Nucleus, Osijek
  • Chief Site Engineer

    Franjo Božić, Civil Engineer
  • More Specs Less Specs
© Marin Topić
© Marin Topić

Text description provided by the architects. Villa π is situated on a plot of approx. 4 ha, located on the southern edge of the village Čepin near Osijek. Within the plot, it is positioned at the turn of the natural woods and the new landscape design. On the south side of the villa is a newly formed lake whose water quality is maintained by biological purifiers. There are two gates at the parcel, one for the owner, close daily visitors, delivery and service staff and the other one for external users of the pool and other multi-day guests.

© Marin Topić
© Marin Topić

The villa has been concieved according to the wishes and needs of the owner. His lifestyle is one of socializing and entertaining the numerous members of the immediate and extended family, business partners, associates and friends on a daily basis. For this reason, the villa has got three entrances and three levels of accessibility. The third level comprises of the southern entrance to the pool area and the guest's wing on the first floor, which are accessible to the widest circle of the owner's friends, business partners, associates and guests. The second level, with the western entrance, includes, beside the above mentioned, recreational and service areas. The first level of accessibility adds garage and, through northern entrance, exclusively private premises of the owner and his immediate family, consisting of wife and three children.

© Marin Topić
© Marin Topić

On the ground floor, the villa is "L" shaped, with two wings. There are three separate storey volumes on top of main ground volume, two of which are perpendicular to it, and the third is situated at the intersection of wings (with a bit of translation). Storey volumes emphasize and cover entrances and, functionally, gather similar content. Basement, which extends under the fragment of the ground floor, contains the engine room and technology of the pool. The southwestern wing of the ground floor contains service facilities, pool area, locker rooms and entrance for guests and external visitors. The southeastern wing contains the owners' living quarters that may be, optionally, separated or integrated through large sliding doors. The southern storey volume is a guest unit with two bedrooms and a suite. The northern storey volume is recreational, with fitness, sauna and relaxation area and the eastern storey volume is the family's sleeping tract.

© Marin Topić
© Marin Topić
First Floor Plan
First Floor Plan

The villa is integrated with a park landscape through large glass curtains that allow spatial orientation and transparency, inviting the users to constant interaction with the nature. The landscape design provides a constant variety of visual attractiveness and sensational volatility through the seasons. Materials used in the external and interior design are traditional, natural, of predominantly warm brown tones, with minimal final treatment, ensuring a feeling of warmth and connection with the nature for the owner and all other users.

© Marin Topić
© Marin Topić
Section
Section

In contrast to that, a "smart home'' system represents highly sophisticated technology, providing maximum comfort with minimum energy consumption.  Geothermal energy from twelve wells is used for heating and cooling, including the heating of the pool water and sanitary water. All premises are being heated and cooled through the concrete structures of the ceilings and the floors, that radiate through it's entire surface. The "Smart home" infrastructure takes care about security, maintenance, user comfort, consumption, keeping record and sustainability of the entire system, the interior space and the environment itself.

© Marin Topić
© Marin Topić

View the complete gallery

About this office
Oliver Grigić
Office
Cite: "Villa Π / Oliver Grigić" 28 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591497/villa-p-oliver-grigic/> ISSN 0719-8884