the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Urban Planning
  4. France
  5. a/LTA
  6. 2014
  7. 16 Social Housing Units Urban Refurbishment / a/LTA

16 Social Housing Units Urban Refurbishment / a/LTA

  • 01:00 - 2 February, 2015
16 Social Housing Units Urban Refurbishment / a/LTA
16 Social Housing Units Urban Refurbishment / a/LTA, © Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

© Fabrice Dehoche © Fabrice Dehoche © Fabrice Dehoche © Fabrice Dehoche + 33

  • Construction site

    a/LTA Le Trionnaire (x2) - Tassot - Le Chapelain + AMA architectes
  • Engineering

    Zebra 3 + Barthès Bois
  • Client

    Habitat 08
  • Budget

    1 408 000 € HT
  • More Specs Less Specs
© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

Text description provided by the architects. The installation site and more widely the Promenade de Warenne in the district of Manchester (urban refurbishment) in Charleville-Mézières, has exceptional qualities and very good views on very far landscape. The presence of luxuriant vegetation , the soft topography from North to South are typical of a site with particular specificities that it is better to respect, to emphasize through the architecture, the volumetry. Instinctively, we thought of centering views, of offering favorable orientations. From the outside, houses in strips are playing with the transparency, the porosities on the landscape. The vegetalized roofs are deleting the limit between constructed masses and distant surroundings.

© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

The design of the project is based on a first intention: to offer a layout which is in harmony with the particularities of the territory. We shall work on a “landscape project” in continuity with the urban intentions of the sector ANRU (developed by the City of Charleville-Mézières and the urban planner François Daune). While respecting and integrating the intimacy of inhabitants, the project aims to offer a balance between the residents. It is pleasant and inviting and is generating meetings. The use of high-quality materials promotes the “ well-being together “. Our answer to the program means creation of collective practices and social link while respecting people’s autonomy.

© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

PROJECT / INTENTIONS Our first intention on was to protect existing vegetation the site, while working on an architectural development in continuity with the urban intentions of the area (North / South pedestrian ways) and leaning on the school equipment (North of the site). So, the urban network is extended to the site and bends itself to welcome the program. Furthermore, we imagined this site, as a territory with its own urban rules. A principle of privative accesses by transverse alleys is created….

© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

Another orientation was to work on the thickness / porosities, on sets of filters between units, gardens and common spaces. The project is adding 3 strips of two adjoining buildings separated by semipublic alleys. These constituted houses slide according to the limits on avenues Dehuz and Warenne. The alternation of the slopes of roofs constitutes the confirmation of this work in strips which opens on the sports plain of Warenne to the South of the site. Next the internal alleys a set of wooden grids (height of the ground floor 2.70m) filters the views and protects the gardens but allows the exchanges, the link between the neighbors.

© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche
Site Plan
Site Plan
© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

Fences in the South of gardens will gradually be colonized by luxuriant vegetation protective from the outer looks. Everything here is built on the same principles, on the same “vocabulary”. The wooden grids decline in regular interval the wooden skin’s blades of houses (one on two).and extend uninterrupted, integrating small doors of electric blocks. We dealt with the facades in a homogeneous way, as a whole, without distinction of programming ( small or big accommodation).

© Fabrice Dehoche
© Fabrice Dehoche

View the complete gallery

Cite: "16 Social Housing Units Urban Refurbishment / a/LTA" 02 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591119/16-social-housing-units-urban-refurbishment-a-lta/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments