the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Padilla Nicás Arquitectos
  6. 2006
  7. House in Sierra de Collado Mediano / Padilla Nicás Arquitectos

House in Sierra de Collado Mediano / Padilla Nicás Arquitectos

  • 00:00 - 9 May, 2010
House in Sierra de Collado Mediano / Padilla Nicás Arquitectos
House in Sierra de Collado Mediano / Padilla Nicás Arquitectos, Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos + 32

  • Architects

     Padilla Nicás Arquitectos – Francisco José Padilla & Juan Manuel Nicás
  • Location

    Collado Mediano, Spain
  • Collaborator

     Isabel Colino
  • Structure

     Alejandro Bernabéu & Jorge Bernabéu
  • Services

     ACIX
  • Project Area

    170 sqm
  • Area

    0.0 m2
  • Project Year

    2006

Text description provided by the architects. The Project consists of a single family house located on a modest parcel with a strong slope and exceptional views of the mountains of the Sierra outside Madrid.

The house evolves from the slope of the terrain and positions itself on the lot carefully providing exterior spaces (or garden terraces si queries) between the built volume and the perimeter of the site.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

By way of an exterior stair with a gentle pitch, the grounds are connected to a generous rooftop terrace. This space endows the house with magnificent views as well as providing a complementary exterior space for the interior rooms, allowing one to move freely from interior to exterior whether in the kitchen, the living room, enjoying the sun, etc. As a result, there is a natural continuity between domestic activity and the site itself, emphasizing the understanding of the house as a true extension of the parcel, in its spaces and uses.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

The built volumen increases gradually from the first encounter. The height at the access street is a single level, rising to two levels at the upper edge, due to the presence of the studio above the main bedroom. In this way, the house is integrated naturally with the strongly sloping terrain, while producing an entry at a more intimate scale. It also creates a rich ambiguity of perception from different points of view.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

The finish building materials, white stucco walls and a black slate tile roof, are those traditionally used in the Sierra around Madrid. The slate is used in slabs as a curtain wall construction both on the roofs as well as on the walls visibly exposed to the exterior, as if it were a protective shell. The private interior patios are clad in the white stucco.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

The solid construction of the house consists of reinforced concrete slabs with steel columns that are enclosed at the perimeter in a multilayered 35 cm ceramic wall which absorbs the structure, insulation and mechanical elements within a large cavity. The black slate slabs are supported on an aluminum substructure adding efficient and valuable ventilation.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

To maximize the physical and visual connections between interior and exterior spaces, the house is conceived with a number of entrances and exits, creating a permeability which makes the most of the site.

Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos
Cite: "House in Sierra de Collado Mediano / Padilla Nicás Arquitectos" 09 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/59063/house-in-sierra-de-collado-mediano-padilla-nicas-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Padilla Nicás Arquitectos

House in Sierra de Collado Mediano