the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. Belgium
  5. Bovenbouw
  6. 2014
  7. Firestation Berendrecht / Bovenbouw

Firestation Berendrecht / Bovenbouw

  • 01:00 - 25 January, 2015
Firestation Berendrecht / Bovenbouw
Firestation Berendrecht / Bovenbouw, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 16

  • Architects

  • Location

    Kruisweg 22, 2040 Antwerpen, Belgium
  • Architect in Charge

    Dirk Somers, Eline Aerts, Sidse Hald
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Main contractor

    Brebuild NV.
  • Energy

    K27
  • Concrete structure

    Betca/ Peikko
  • Client

    AG VESPA
  • Gross external-internal area

    1126 m2 - 993 m2
  • Build cost

    1.765.323,41 € excl. VAT
  • More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. A new fire station north of Antwerp near the harbour. The site is triangularly shaped and surrounded by infrastructure on all sides. The design of the new fire station doesn’t want to have a formal resemblance with the nearby hangars, but is a synthesis of the general character of the building typology of the harbour.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Section
Section

On top of the two utilitarian floors  there is a domestic floor with a living room, kitchen, fitness, sleeping rooms and an outdoor sports field, arranged around a patio. The sports field, located on the corner of the building, is covered with a semi-transparent wooden panelling and therefore stays in contact with outside. An open staircase relates the domestic floor to the two lower floors.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Section
Section

The offices become a transition between the living and the hard program; from which there is a visual relationship to the fire trucks and with the street.  Within this transition zone the offices, dressing rooms and showers are located. Situated below is the garage and, along the service entrance, a bicycle storage and car park.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bovenbouw
Office
Cite: "Firestation Berendrecht / Bovenbouw" 25 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/590433/firestation-berendrecht-_-naiji-jiao-and-seven-xiru-chen/> ISSN 0719-8884