the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. Kauh Arquitectos
  6. 2013
  7. 20 VPO / Kauh Arquitectos

20 VPO / Kauh Arquitectos

  • 01:00 - 24 January, 2015
20 VPO / Kauh Arquitectos
© Fernando Alda
© Fernando Alda
  • Architects

  • Location

    Calle Trece Rosas, 6, 11140 Conil de la Frontera, Cádiz, Spain
  • Architect in Charge

    Vincent Morales Garoffolo, Juan Antonio Sánchez Muñoz
  • Area

    2752.0 sqm
  • Project Year

    2013

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 17

  • Collaborators

    IS Ingenieros-systems' design; Duarte asociados-structure design
  • Construction management

    Francisco Alba Ortega; Francisco Gallardo Trujillo
  • Contractor

    Phase 1: Estructuras y Vías del Sur; Phase 2: Conileña de Construcción y Obras
  • Client

    ROSAM. Ayuntamiento de Conil
  • Cost

    1.390.469,74 €
20 VPO / Kauh Arquitectos, © Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The setting of this project is the typical generic landscape of most Andalusian towns' periphery, the result of the kind of urban planning that occurred during the Spanish construction boom. The building takes shape to adequately insert itself into an area of diverse residential typologies, urban uses, and topographical and volumetric transitions.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The design adjusts to tight budgetary and regulatory conditions. The housing units and their assembly is simple and repetitive. The typology itself follows a single-bay, cross-ventilated layout. Two geometrically defined blocks are generated, which optimize both the built surface area and its use. The clarity expressed in the floor plans, crossed with the planning code, allowed flexibility when it came to composing the final volumes, hence the materialization of a generic block was avoided.

Floor Plan
Floor Plan

We split the building up and tiered it following the slope of the ring road, approximating its size to that of the preexisting dwellings. We fragmented it further on its uppermost floor to create a smaller housing typology and to provide rhythm to the longitudinal elevation facing what the future bus station. This adaptive approach was also applied to the composition of the openings on the different façades. Their sizes, proportion and amount are maximized, allowing us to have two differently oriented window openings in each living room. Repetition and variation define the building's compositional traits.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The general layout produces a series of intermediate spaces —potential meeting places: a small public space, a set-back entryway and a patio which is gazed upon by the two galleries. These passageways, which accommodate the stairwells and elevators, have also been conceived as intermediate spaces. They are semi-open and have their own atmosphere and identity, produced by the small perforations which dot the space with light and by the large circular openings that, in a surprising twist, characterize the interior façades of the building.

Floor Plan
Floor Plan

Also as an interpretation of this cityscape, we carefully worked on the appearance of the rooftop elements. In an act of reconciliation we underlined their presence, using a clearly differentiated language from that of the white volumes of the building itself.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Volumes, serial assembly, rooftop elements, circular perforations and openings as well as details in the window openings, the combination of whites and grays, or the lettering used make up the building's identity.

Section
Section

We were commissioned this project after winning a competition. It was carried out and built within the tight budget it had been tendered at and within the established construction timetable. The result is an essential residential building. It is already inhabited; these houses have begun to become homes.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "20 VPO / Kauh Arquitectos" 24 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/590414/20-vpo-kauh-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.