the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Pezo von Ellrichshausen
  6. 2014
  7. Guna House / Pezo von Ellrichshausen

Guna House / Pezo von Ellrichshausen

  • 01:00 - 5 January, 2015
Guna House / Pezo von Ellrichshausen
Guna House / Pezo von Ellrichshausen, Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

Courtesy of Pezo von Ellrichshausen Courtesy of Pezo von Ellrichshausen Courtesy of Pezo von Ellrichshausen Courtesy of Pezo von Ellrichshausen + 24

  • Architects

  • Location

    Concepcion, Chile
  • Architect in Charge

    Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
  • Area

    410.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Collaborators

    Diogo Porto, Joao Quintela, Lena Johansen, Cecilia Madero
  • Builder

    Pablo Vasquez
  • Structure

    Luis Mendieta
  • Building services

    Marcelo Valenzuela, Carlos Martinez, Miguel Bonifetti
  • Client

    Pablo Vasquez, Maria Paz Calderon
  • Plot surface

    3.063 m2
  • Design phase

    2010
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

Text description provided by the architects. Hemmed in between a steeply sloping hillside and a wood of eucalyptus trees, the narrow plot of land compels one to cross the garden to arrive, descending, at the small bay of a lagoon. Overlooking the landscape, a monolithic prism of concrete attempts to articulate the contradictions of the topography with a square top floor measuring 20m on each side balanced on top of a compact bottom floor measuring 8.5m on each side.

Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

The upper floor contains a central patio with the same size as the bottom floor, therefore all the suspended rooms are exposed to the outside by the four sides of their section. This upper floor, a dogmatic piano nobile that compensates for the inconvenience of the diagonally set natural terrain slope, is based on a grid of four modules per side. The middle rooms on each side face the central patio, while those at the corners are articulated by circulations that occupy a subsidiary module.

Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

Overhead apertures in the centre of each enclosed space and at the ends of the circulation paths reinforce the vertical dimension of the layout, and also amplify the shimmering of the pond water. Less formal, the bottom floor house the more day-to-day functions of the domestic realm; its square plan divided into four equal quadrants is cut back in the north corner, a subtraction that serves as a visual and functional short cut between the upper patio and the edge of the lagoon.

Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

As in Matila Ghyka’s description of a landscape as a ‘crystallization of a conflict of forces’, the entire structure is a stony mass in apparent repose. The four walls of the patio act as Vierendeel girders resting in balance on the podium. Almost as if they were diffusing the stress, the concrete surfaces have the coarse texture of fine formwork boards with a diluted black patina.

Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Courtesy of Pezo von Ellrichshausen
Painting, Oil on canvas
Painting, Oil on canvas

View the complete gallery

About this office
Pezo von Ellrichshausen
Office
Cite: "Guna House / Pezo von Ellrichshausen" 05 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583794/guna-house-pezo-von-ellrichshausen/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.