the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Claudia Olalla Gil
  6. 2014
  7. House in Ávila / Claudia Olalla Gil

House in Ávila / Claudia Olalla Gil

  • 01:00 - 25 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
House in Ávila / Claudia Olalla Gil
House in Ávila / Claudia Olalla Gil, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 12

  • Collaborator

    Ramón Bermúdez Obregón
  • Technical Architect

    Miguel Ángel Martín Melgar
  • Structures

    Alberto Sánchez
  • Building Services

    Salvador Agramunt
  • Construction

    Navas 3000 S.L
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. Located at a high altitude (1200 meters above sea level), Las Navas del Marqués is characterized by cold winters and mild summers, which determine a low annual average temperature (10 ° C).

Section
Section

Taking advantage of the views of the valley of San Miguel coincident with the best orientation (south west), the house opens onto the views and closes as much as possible to the north, avoiding energy losses.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The plot, only 800m2 with a steep slope of 33%, is surrounded by three neighbors, a circumstance that highlights even more the single orientation of the project and proposes a compact layout, occupying the center of the plot with the intention to maximize the outdoor spaces.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The owners, a couple with two daughters, commissioned a weekend retreat of manageable proportions but that could also comfortably accommodate the conventional dynamics of an entire family.

Plan
Plan

We then propose two stacked programs: the parents retreat upstairs and a separate apartment on the ground floor for the daughters. By assigning to each core a differentiated exterior space and a separate entrance, the capacity of the site is doubled while all the spaces are organized in the plot.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The two housing units, which will be definitively integrated into the ground over the years when their cladding darkens and plants hang from their terraces, have independent access from the outside but communicate through an internal staircase that makes them into a single residence. Two separate worlds benefit from two different exteriors. The house is staggered on the ground to take refuge in it, to take advantage of the views in all the main areas, and to present little facade towards the street.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

During summer, the house is protected from the afternoon sun by operable lattices on the larger openings, complemented by a system of sliding doors that blur the boundary between inside and outside while allowing cross ventilation. Between the two layers of enclosure is a transitional space in the manner of a hallway or loggia that allows to extend the living room onto the terrace during warmer days, and invites the user to operate the two layers playfully, achieving multiple spatial configurations.

Section
Section

The spirit of the place, equipped with the new presence of the bi-nuclear home, tames the surrounding landscape and dilutes the presence of neighbors in seeking to create a space for rest and contemplation.

View the complete gallery

Cite: "House in Ávila / Claudia Olalla Gil" [Casa en Ávila / Claudia Olalla Gil] 25 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/580230/house-in-avila-claudia-olalla-gil/> ISSN 0719-8884