All
Projects
Products
Events
Competitions

Los Morros House / Chauriye Stäger Arquitectos

Los Morros House / Chauriye Stäger Arquitectos

© Midas / Pablo Blanco © Midas / Pablo Blanco © Midas / Pablo Blanco © Midas / Pablo Blanco + 21

Buin, Chile
  • Architects: Chauriye Stäger Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area: 380.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs photographs: Midas / Pablo Blanco
  • Press Management: Midas
  • Total Surface: 5000 m2
More Specs Less Specs
© Midas / Pablo Blanco
© Midas / Pablo Blanco

Text description provided by the architects. This building is located close to the city of Buin, in the pre-Andean central region, and is surrounded by a landscape of dry hills dominated by pines and quillayes trees. The site presents a fairly steep slope and offers spectacular views of the valley to the west. The aim of this project is to create a modern, yet fairly rustic looking house that merges seamlessly with its surroundings.

Floor Plan
Floor Plan

The strategy for this project is essentially topographic: the first step would consist in excavating a platform onto which communal areas would sit – entrance hall, kitchen, living-room, dining-room and study. Bedrooms would then be added onto a second, raised platform which would sit at an angle compared to the first platform in order to provide a better view of the valley.

© Midas / Pablo Blanco
© Midas / Pablo Blanco

This platform combination constitutes a natural adaptation to the topography, allowing the house to blend with the surrounding landscape. This is further emphasized by the earthy appearance of the exterior walls, through a mix of mortar and coloured soil. Floors are made out of baked clay and doors out of demolition wood. The retaining wall that supports the public platform is covered with stones obtained from the initial excavation process, whilst the roofs are protected with gravel and xeriscaping plants.

Floor Plan
Floor Plan

Most notably, the intersection of both platforms creates a two-storey hall crossed by a wooden bridge.

© Midas / Pablo Blanco
© Midas / Pablo Blanco

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Los Morros House / Chauriye Stäger Arquitectos " 23 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/579607/los-morros-house-chauriye-stager-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.