the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. United Arab Emirates
  5. Zaha Hadid Architects
  6. Bee’ah HeadquartBee’ah Headquartersers / Zaha Hadid Architects

Bee’ah HeadquartBee’ah Headquartersers / Zaha Hadid Architects

Bee’ah HeadquartBee’ah Headquartersers / Zaha Hadid Architects
Bee’ah HeadquartBee’ah Headquartersers / Zaha Hadid Architects, © Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

Designs have been released for Bee’ah’s new headquarters in Sharjah. The Middle Eastern environmental and waste management company commissioned Zaha Hadid Architects (ZHA), following an invited competition, to design a facility that reflects their goal to operate entirely from renewable energy sources and move towards zero waste, as well as increase their educational outreach. 

ZHA’s design builds from its desert context, acting as two energy efficient “dunes” that intersect to form a central “oasis.” Watch an animated tour through the building, after the break.

© Zaha Hadid Architects / MIR © Zaha Hadid Architects / MIR © Zaha Hadid Architects / MIR © Zaha Hadid Architects / MIR + 7

© Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

From the architects: Designed in response to its natural environment to provide comfort for visitors and staff alongside minimizing energy and resource consumption, the formal composition of the new Bee’ah Headquarters building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to optimize the prevailing Shamal winds, and designed to provide its interiors with high quality daylight and views whilst limiting the quantity of glazing exposed to the harsh sun. 

The 7,000-square-meter Bee’ah Headquarters is located on a 90,000-square-meter site adjacent to the Bee’ah Waste Management Centre. The large site enabled the development of the design as an array of dunes within its desert landscape leading to the two central dunes of the Headquarters building. 

© Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

The two primary dunes of the Bee’ah Headquarters house the public and management section (entrance lobby, auditorium, visitors’ education centre and gallery, and management offices) and the administrative section (departmental offices and staff café). The two dunes intersect and connect via a central courtyard that forms an ‘oasis’ inside the building - enhancing the natural ventilation and maximizing indirect sunlight to the public and administrative spaces within. 

The building systems of the new Headquarters have been developed in conjunction with Atelier Ten to minimize both the energy required for cooling and the need for potable water consumption. In milder months, the façade is operable to allow natural ventilation - minimizing the need to provide cooling to the building. When conditioning is required, it will be optimized for energy conservation via the use of ventilation energy recovery - allowing fresh air into the spaces with reduced energy impact, and the waste heat that would normally be rejected from the chillers into the atmosphere is to be harvested to provide free pre-heating of the domestic hot water supplies. 

© Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

The exterior finishes of the building have been selected to reflect the sun’s rays and help to further reduce energy consumption by providing a local heat profile that is akin to the natural desert environment (rather than the high heat profiles associated with conventional roofing systems). 

These active and passive energy approaches are calculated to reduce energy consumption by 30%. All power required for the building will be generated via low and zero carbon sources, principally from the adjacent Bee’ah Waste Management Centre’s conversion of municipal waste (that would otherwise decay in landfill) into energy, together with large arrays of photovoltaic cells incorporated within the site’s landscaping. 

© Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

The building’s structure has been developed in conjunction with Buro Happold to minimize material consumption through architectural and structural integration. Individual elements of the building’s structure and skin are of standard orthogonal dimensions, enabling significant portions to be constructed from materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah, minimizing demand for new materials. 

Bee’ah’s expertise and experience of recovered water recycling for non-potable use has enabled the design to be developed for exceptionally low potable water consumption. Internal fixtures and fittings will be installed to conserve water to exceptional levels. Native or adaptive species of vegetation will be incorporated to minimize the need for irrigation, with recovered and recycled non-potable water being used where irrigation is required and landscaping. 

© Zaha Hadid Architects / MIR
© Zaha Hadid Architects / MIR

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the same principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community. Bee’ah is leading by example in creating a work environment that continues its commitment to deliver coherent and sustainable environmental solutions. 

  • Architects

  • Location

    Sharjah - Sharjah - United Arab Emirates
  • Design

    Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  • Project Associate

    Tariq Khayyat
  • Project Architect

    Kutbuddin Nadiadi
  • Design Team

    Xiaosheng Li, Gerry Cruz, Yuxi Fu, Drew Merkle, Vivian Pashiali, Edward Luckmann, Eleni Mente, Kwanphil Cho, Mu Ren, Harry Ibbs, Mostafa El Sayed, Suryansh Chandra, Thomas Jensen, Alexandra Fisher, Spyridon Kaprinis
  • Competition Team

    Xiaosheng Li, Gerry Cruz, Yuxi Fu, Drew Merkle, Lauren Barclay, Mostafa El Sayed, Alia Zayani, Mubarak Al Fahim
  • Structure/Façade

    Buro Happold (London)
  • MEP

    Atelier Ten (London)
  • Cost

    Gardiner & Theobald
  • Landscape

    Francis Landscape (Beirut)
  • Renders

  • Site Area

    90.000 sqm
  • Height

    18 m
  • Area

    7000.0 sqm
  • Photographs

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "Bee’ah HeadquartBee’ah Headquartersers / Zaha Hadid Architects" 18 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Zaha Hadid Architects / MIR

Bee’ah 沙迦零耗能总部 / 扎哈哈迪德建筑事务所