the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. France
  5. DRD Architecture
  6. 2014
  7. Aquatic Centre Montigny-les-Metz / DRD Architecture

Aquatic Centre Montigny-les-Metz / DRD Architecture

  • 01:00 - 26 December, 2014
Aquatic Centre Montigny-les-Metz / DRD Architecture
Aquatic Centre Montigny-les-Metz / DRD Architecture, © Gregoire Auger
© Gregoire Auger

© Gregoire Auger © Gregoire Auger © Gregoire Auger © Gregoire Auger + 9

  • Associate Architecte

    Agence Mohoric
  • Economist

    SEEBAT
  • BET Structure & Fluids

    Girus SA
  • Acoustics

    ACOUSTIBEL
  • Graphisme

    Federica Congiu
  • Cost

    7.2 M € hqe
  • More Specs Less Specs
© Gregoire Auger
© Gregoire Auger

Text description provided by the architects. In these times of sustainable development and fostering heritage, the city of Montigny-lès-Metz, decided to rehabilitate and extend the pool, located at 19 rue Pierre de Coubertin. It was a complex combining around of a common lobby, pool and public areas, an area associative offices, apartment keeper and upstairs restaurant school.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This building was installed bracket along the public domain in the North East and South. Is bordering the square Pierre de Coubertin and opened to South West on a large tile occupied by a sports pool 50x20 meters, a diving pool of 12,5x12,5 meters and a pond playful 10x12,5 meter itself light overlooking a large space leafy green. The pool of Montigny-lès-Metz was designed by the architect Jean Bigard in 1969.

© Gregoire Auger
© Gregoire Auger

In 2011, it was no longer possible to satisfy the requirements that demand a nautical center at the technique level, and in terms of hygiene and Accessibility. Our project involved the partial demolition of the existing, that is to say, all the places dedicated to the public reception (reception, changing rooms, staff rooms and outdoor pools) in order to keep the hall basins in addition of being an element that represents the memory as an element for a strong architectural identity.

© Gregoire Auger
© Gregoire Auger

Our project is a continuation of what was created by Jean Bigard, a hall of monumental basins treated in length and close from the plot. The majority of new buildings shows the location of the existing buildings demolished. Only the lobby and local personnel are added to the front parking lot side. These premises are the same size as those demolished, playing politeness and discretion, saying the emergence of the retained hall. Only a few roofs movements are marked by oblique vegetated, elements that signal and call.

Section
Section

The sheltered courtyard, is itself centered on the complex, and gives to it a strong signal to identify at a glance the main entrance: a portico sheltered from the forecourt to the entrance of the school allows both to provide a sheltered waiting area, but also to create buffer with locker rooms, a patio here used to filter views from the parking lot. The project offers an outdoor 10x20 meters’ pool in stainless steel taking place in a part of the grip of the former 50-meter pool.

© Gregoire Auger
© Gregoire Auger

The latter of which, still the imprint device with a set of benches treated rough concrete, harmonizes with the colors of the outer beaches concrete acid. Disbursed in the slab are treated planted planters of different grass species and medium stemmed trees. On the diving pool recapped, took a set of umbrellas at different heights in thermally treated wood, treated pergola around a core structure and wood siding, natural tone in which are arranged the bar and its reserve. Gaming stretched canvas, in some of these pergolas, allow to take shelter from the rain. The training pool is transformed into open-air theater by recharge concrete and wood cladding. It is used for animations in attendance, for outdoor centers or solarium terraces by the public.

© Gregoire Auger
© Gregoire Auger

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
DRD Architecture
Office
Cite: "Aquatic Centre Montigny-les-Metz / DRD Architecture" 26 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/579008/aquatic-centre-montigny-les-metz-drd-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments