the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Mac-Interactive Architects
  6. Stirling House / Mac-Interactive Architects

Stirling House / Mac-Interactive Architects

  • 01:00 - 15 December, 2014
Stirling House / Mac-Interactive Architects
Stirling House / Mac-Interactive Architects, © Tom Ferguson
© Tom Ferguson

© Murray Fredericks © Murray Fredericks © Tom Ferguson © Tom Ferguson + 27

  • Project Team

    Ian Lim, Emanuele Rattazzi, Robert Kalocay
  • Builder

    Spyker/Taylor Constructions
  • More Specs Less Specs
© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Text description provided by the architects. A new-build house replacing two very narrow 2-storey weather-board cottages on the same lot but in a very derelict state. After much discussion with Heritage it was felt that it would not be possible to restore them to anything other than museum status as they could not be brought up to current BCA standards. It was also felt that they were not of that much interest and very little original fabric existed. A fairly unique opportunity presented itself to insert a contemporary building into a heritage conservation area – allowing for a future reading of this particular period of Sydney’s development.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The Client’s brief was clear – they did not want a white box minimalist house. Nor did they want a house that dictated the style under which they should live.  Visiting the Client for the first time to take the project brief, we observed that they had a very eclectic and interesting collection of artworks, designer furniture, industrial junk and ‘found-objects’.  This diversity combined with the brief that the style not dominate, seemed to lend itself to a more quirky and complex form (both internally and externally). From here the project became about creating a child friendly house that had character and a story to tell.  The house has already been dubbed The Ark by the locals.

Section 1
Section 1

This project presented an opportunity to re-visit the Sydney terraced house typology, which in recent years has been going through extensive re-assessment, as all terrace-houses are turned on their heads to connect the living area (previously a formal room at the front of a terrace) with the rear yard – the new focal point. The kitchen has now become the central, less formal hub of the contemporary house.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

To improve the quality of space (height) the entire building was dug marginally below pavement level to allow for more generous headroom within all levels.  Advantage was taken of the (council-owned) pocket park which had the benefit of mature planting and is a much used facility in the community.  Whilst the design clearly benefits from the pocket park on one side; the design could work equally well without the side windows.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The rumpus/play space in this house; in what would have been the attic in a traditional terrace remains connected to the rest of the house by being a mezzanine/loft configuration.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Architecturally, the form came directly from combining both the context of the surrounding 2/3/4 storey buildings and the numerical planning controls determined by Council – as well as book-ending the urban block and addressing the park.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

As the diagram above seeks to demonstrate – once the numerical planning parameters were established they were then manipulated to respond to the context a mixture of 2, 3 and 4 storey neighbours) – thus deriving a form which was then articulated / sculpted by windows/fenestration that further erode the building “block”.

Stirling House / Mac-Interactive Architects, © Tom Ferguson
© Tom Ferguson

The (Grey Box) timber cladding to the exterior was a direct homage to the derelict weatherboard cottage that previously sat on the site and the house makes reference to both the original and new building lines that create the streetscape.

South Elevation
South Elevation

Colour and materiality were used to articulate the client’s brief to separate the living space (passive - entertainment) from the kitchen/dining (active – entertaining). At the same time there was a desire to link the two spaces indicate the journey that could be made either through to the rear of the house or upstairs.

© Tom Ferguson
© Tom Ferguson

Internally the programmatic intent was to avoid a white box and ensure that the ground floor did not feel like a ‘tube’ of living spaces. To achieve this, the living room and dining/kitchen area were separated by a joinery form that wrapped around the staircase, housing kitchen, under stair W.C./laundry and TV/Stereos. 

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

View the complete gallery

Cite: "Stirling House / Mac-Interactive Architects" 15 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/576935/stirling-house-mac-interactive-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments