the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Matt Fajkus Architecture
  6. 2014
  7. Tree House / Matt Fajkus Architecture

Tree House / Matt Fajkus Architecture

  • 01:00 - 9 December, 2014
Tree House / Matt Fajkus Architecture
Tree House / Matt Fajkus Architecture , © Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

© Bryant Hill © Brian Mihealsick © Twist Tours © Brian Mihealsick + 31

  • Project Manager

    Travis Cook
  • Design Team

    Travis Cook; Matt Fajkus, AIA; David Birt
  • Design Support

    Thomas Johnston
  • General Contractor

    Brodie Builders
  • More Specs Less Specs
© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

Text description provided by the architects. Balanced shade, dappled sunlight, and tree canopy views are the basis of the 518 Sacramento Drive house design.  The entry is on center with the lot’s primary Live Oak tree, and each interior space has a unique relationship to this central element.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

Composed of crisply-detailed, considered materials, surfaces and finishes, the home is a balance of sophistication and restraint. The two-story massing is designed to allow for a bold yet humble street presence, while each single-story wing extends through the site, forming intimate outdoor and indoor spaces.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The upper story is clad in stucco, articulated as a floating white box to pronounce a street presence and act as a veritable “tree house” for the children’s bedroom zone.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

In plan, the home is organized into clear zones of public and private function, allowing the center courtyard with the primary tree to negotiate the connection between either realm. The layout is arranged to optimize function and experience, where each daily behavior is considered in connection with the next, resulting in a holistic and flowing composition, rather than just a collection of rooms.

© Twist Tours
© Twist Tours

Massing is composed as two single-story wings which wrap the primary existing Live Oak tree on the site. The 2-story “window wall” maximizes the use of inexpensive windows which frame various views to the tree while creating a rich elevation and allowing for the harvesting of daylight to the entry zone. The upper portion of the wall tapers and folds back to allow the tree canopy to extend and grow.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The courtyard around the tree terraces down to the yard, acting as a natural amphitheater for gatherings and performances within the wings of the house.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

Composed as a functional container for life and experience, the circulation space is intended for passage and informal activities, rather than corridors.

© Twist Tours
© Twist Tours

The master suite is as much about its opening to the small yard as it is about the enclosed space it captures. The tongue-and-groove wood ceiling is an accent which continues to the exterior soffit, blurring the lines between inside and outside.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

The courtyard design capitalizes on the dappled light from the preserved Live Oak tree, which animates exterior and interior spaces at different times through the day. Each space in the house has a special intended relationship with the tree and its perceived space.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

The windows act as playful apertures which activate the courtyard space at night, showcasing the preserved Live Oak.

© Bryant Hill
© Bryant Hill

An integrated board formed concrete planter denotes a spatial separation between the living room and the kitchen/dining space, while still allowing connection between the overlapping realms. The skylight allows natural light to penetrate deep into the space.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

This design is carefully calibrated to allow internal views on the small lot and various amounts of direct and indirect natural light. Each space has more than one type of opening to allow for various connections to the outside and thus nature.

© Brian Mihealsick
© Brian Mihealsick

View the complete gallery

About this office
Matt Fajkus Architecture
Office
Cite: "Tree House / Matt Fajkus Architecture " 09 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/575522/tree-house-matt-fajkus-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments