Zauia House / Mário Martins Atelier

Zauia House / Mário Martins Atelier

Zauia House / Mário Martins Atelier - FacadeZauia House / Mário Martins Atelier - WindowsZauia House / Mário Martins Atelier - LightingZauia House / Mário Martins Atelier - Windows, FacadeZauia House / Mário Martins Atelier - More Images+ 23

Odiáxere, Portugal
Zauia House / Mário Martins Atelier - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Zauia House is situated on a hill overlooking Vale da Lama, in the Lagos area of the Algarve – Portugal. It is built on a large property, facing east, with an amazing view of the Alvor Estuary and Lagos Bay.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Image 13 of 28
© Fernando Guerra | FG+SG

Paradoxically, the design of the house was inspired by the restrictions and limitations imposed on its construction. It is intended to be an architectural object of great simplicity and lightness: balanced, precise and remarkably modern.

Section

The house is purely a white, horizontal structure. Its transparency comes from the long, continuous glassed area, protected from the effects of the sun, which has a spacious, stunningly shaded, south-facing patio.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

The house seems to rise out of the ground and nestle in the landscape. However, due to the sloping nature of its physical support, it appears to be unattached and emerges on graceful pillars, reducing the effect of the natural vegetation growing under it.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Coast
© Fernando Guerra | FG+SG

This vegetation will also come to grow naturally over part of the roof. The house is therefore like a shelter where we feel protected and from where we can enjoy the panoramic views over the valley, Alvor Estuary and the indented coastline of Lagos Bay.

Floor Plan

The house is on one floor and has four bedrooms with ensuite bathrooms, toilet, kitchen with support areas, office and living room opening on to a spacious veranda/partly-covered patio, which is part of the front terrace adjoining all rooms. Covered by the natural ground, there is a technical support area and a covered outdoor area for parking, next to a small service patio.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Image 10 of 28
© Fernando Guerra | FG+SG

The pool, rectangular and elegant, is the continuation of a water mirror which "pours" out of the supporting wall made of exposed concrete. It has a central platform, also in concrete, as an element to separate it which is used as a deck/sitting area. The wide edge of the pool highlights the presence of water in both in the constructed and natural environments, where the water of the bay blends into the horizon.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Lighting
© Fernando Guerra | FG+SG

And for us, in the house, it seems that we reign over the horizon. Pure illusion. It is only the inspiration of architecture that still makes us dream. Fortunately.

Zauia House / Mário Martins Atelier - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Zauia House / Mário Martins Atelier" 26 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/572066/zauia-house-mario-martins-atelier> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.