the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Spain
  5. NAN Arquitectos
  6. 2014
  7. Dental Clinic / NAN Arquitectos

Dental Clinic / NAN Arquitectos

  • 01:00 - 23 December, 2014
Dental Clinic / NAN Arquitectos
Dental Clinic / NAN Arquitectos, © Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

© Iván Casal Nieto © Iván Casal Nieto © Iván Casal Nieto © Iván Casal Nieto + 19

  • Architects

  • Location

    Paseo de Castelao, 25, 36940 Cangas, Pontevedra, Spain
  • Design Team

    Vicente Pillado, Wenceslao Lopez, Alberto F.Reiriz
  • Area

    49.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

Text description provided by the architects. The Project started with two difficulties. First of all, we faced with a small area, almost 50 square meters, it meant that we had to optimize the common areas in order to gain more operational area but we wanted to avoid also, small spaces. With this objective we took advantage using both facades to release the space.

© Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

On the other hand, we had to work with a building with high historical value, so after several conversations with the Public Administration, we chose a solution that helped us to emphasize the facade respecting the traditional aspect.

© Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

To do this, we chose a open fence to avoid an aggressive aspect. The division was made according the traditional division of the old Galician houses and we chose the white color to continue with the main color inside.

Floor Plan
Floor Plan

Inside the local we used different materials and lights (natural and artificial).

The most important challenge was make an intervention in the Heritage in a responsible way.

© Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

A backlit steel skin indicates, through its volume, the operating areas of the clinic, joining them with the original wall of stone.

© Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

The floor and the metallic cover help us to perceive an area clean and aseptic, as well as the waiting room and the reception contain wood and tissue in order to create a more friendly area.

With this Project we tried to emphasize traditional aspects from a contemporary point of view.

© Iván Casal Nieto
© Iván Casal Nieto

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dental Clinic / NAN Arquitectos" 23 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/566713/clinica-dental-dr-pablo-sieiro-nan-arquitectos/> ISSN 0719-8884