the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. DE JAEGHERE Architectuuratelier
  6. 2013
  7. House VRT – Tielt / DE JAEGHERE Architectuuratelier

House VRT – Tielt / DE JAEGHERE Architectuuratelier

  • 01:00 - 12 November, 2014
House VRT – Tielt / DE JAEGHERE Architectuuratelier
House VRT – Tielt / DE JAEGHERE Architectuuratelier, Courtesy of Steven De Jaeghere
Courtesy of Steven De Jaeghere

© Yannick Milpas Courtesy of Steven De Jaeghere Courtesy of Steven De Jaeghere © Yannick Milpas + 17

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

Text description provided by the architects. The house consists of a basic composition of two designed boxes in which the living and sleeping spaces are located. It was the owner’s firm request to create a strong relationship between the house and its garden and to allow a lot of light to enter the house.

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

As the south edge of the house borders the street, this seemed at first a paradoxical condition. This contrasting idea led to the creation of a large patio to the south west that would bring the light into the house and to work with a lot of glass to the north east to enable a clear view on the garden pavilion and terrace.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The visitor is welcomed in a patio functioning both as light attractor and carport. The outer room gives a feeling of spaciousness that can also be found in the living room. A functional service block separates the living room from the patio.

First Floor Plan
First Floor Plan
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

In the design the border between inside and outside is often blurred: the living space is oriented to the garden, which in its turn is edged by the pavilion at the end of the garden.

As the design of the pavilion and the terrace is consistent with that of the house a strong relationship between house and garden is established.  The patio links the entrance hall, stairs and service door entrance. Only a minimalistic glass wall creates a real border. Wall and floor visually continue from inside to outside.

Courtesy of Steven De Jaeghere
Courtesy of Steven De Jaeghere

View the complete gallery

About this office
Cite: "House VRT – Tielt / DE JAEGHERE Architectuuratelier" 12 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/566111/house-vrt-de-jaeghere-architectuuratelier/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.