the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. SAOTA
  6. 2010
  7. Cove 3 / SAOTA

Cove 3 / SAOTA

  • 01:00 - 10 November, 2014
Cove 3 / SAOTA
Cove 3 / SAOTA, Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

Courtesy of SAOTA Courtesy of SAOTA Courtesy of SAOTA © John Devonport + 16

Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

Text description provided by the architects. Brief

“The brief was to create a home for a Johannesburg based family that could eventually be used as a family home but would initially be used for holidays. The site enjoys spectacular views and it was important that the connection to these views was maximised,” says Greg Truen, Project Partner.

Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

Site

The site is in The Cove development at Pezula Estate outside Knysna. It enjoys fantastic sea views to the East and to the South. The approach is from the North West and there are houses that overlook the property from the East and the North. The site slopes from the North West to the South East.

© Micky Hoyle courtesy of VISI
© Micky Hoyle courtesy of VISI

Approach

The primary idea driving the design was to create a single living space with a single roof element floating over it that responded to the slope of the site. The roof is set at a sufficiently high level so that it is out of one’s line of sight from the living space, creating the illusion that one is sitting in the landscape rather than in a room looking out into a landscape. A large triangular cut-out in the roof reinforces a connection with the sky.

Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

A very detailed solar analysis was done of the building to try and get direct sun (other than the rising East sun) out of the building. As a result, a midlevel horizontal sunscreen was added to the double height glass façade and the skylight is protected by a timber screen that hangs into the space to mitigate the scale of the double volume space. Care was also taken in selecting performance-glass that would minimise the impact of direct sun.

Floor Plan
Floor Plan

The building is approached from the North West at the top of the site. This elevation is low and horizontal. The choice of materials, off-shutter concrete, Rheinzink roofing, timber cladding, stone and exposed aggregate will allow the building to fade into the landscape as it ages. The building is orientated towards the view; one enters at the upper level of the double volume looking towards the ocean. The contrast with the external approach is very powerful. A grand stair pulls on onto the living level which holds the kitchen, dining room and living room. To the right the landscaping is pulled into the building, blurring the distinction between the inside and the outside.

Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

A spiral stair connects the living level to a private lounge and the master bedroom on a mezzanine level. This stair was conceived as a sculptural element in the large volume to again mitigate the scale of this space. This spiral drops through the floor to a lower level which houses a guest bedroom, a home theatre and a living room.

Section
Section

An L-shaped extension to the South West houses the two children’s bedrooms. The bedrooms have curved curtain tracks that create very intimate sleeping spaces at night which contrast with the very open daytime character. Water is a critical issue in this part of the world and a huge underground cistern was created under the garden terrace to harvest rainwater to minimise the houses’ reliance on the municipal water system. A heat pump and water based under floor heating system uses less energy than would ordinarily be required for a house of this magnitude. The concept behind the landscaping was to reinstate the fynbos and let the building float over this restored surface.

Courtesy of SAOTA
Courtesy of SAOTA

“The interiors are uncluttered and reflect the easy living requirements of the clients. Spaces are sparse, and have been furnished minimalistically which emphasise the strong architectural lines and volume of the architecture. The furniture is modern, and a number of bespoke pieces were sourced from the designer’s retail outlet OKHA. A neutral palette of ivory, stone and shell complement the natural architectural timber and concrete finishes selected throughout,” says Mark Rielly of ANTONI ASSOCIATES.

© Micky Hoyle courtesy of VISI
© Micky Hoyle courtesy of VISI

View the complete gallery

About this office
SAOTA
Office
Cite: "Cove 3 / SAOTA" 10 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/565150/cove-3-saota/> ISSN 0719-8884
Courtesy of SAOTA

海湾3号 / SAOTA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.