the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Maison DS / Carl Fredrik Svenstedt Architect

Maison DS / Carl Fredrik Svenstedt Architect

  • 14:00 - 18 April, 2010
  • by
Maison DS / Carl Fredrik Svenstedt Architect
© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt
© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt

Architect: Carl Fredrik Svenstedt Architect Location: Les Mesnuls, France Client: Mr and Mrs D / S Project Year: Expected for 2011 Images: Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt

The DS house is located on an undulating, wooded site on the edge of the Quatre Piliers forest. The building is oriented North/South in order to link two glades, making the most of existing views of the site. The entrance and the living areas are turned toward the sun, while the bedroom area extends north like a periscope to create views through the trees.

The timber structure is clad with an open wooden lattice, an ordered and abstract grid giving scale to the site. The structural frame organizes a series of courtyards and long, narrow rooms, to create a sinuous circulation system inside the house.

© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt
© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt

The sequence of internal and external spaces generates views that are always multiple: from the inside through other rooms, through courtyards and further rooms, and through to the trees outside of the house.

© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt
© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt

The wood house is designed with respect to the main principles of sustainable development. The ambition is to create a healthy and luminous home, consuming little energy and in harmony with the site and the surroundings.

The D/S House won the Lauriers du Bois, the French National Timber Construction Prize, for 2010.

© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt
© Courtesy of Carl Fredrik Svenstedt

Cite: Amber P. "Maison DS / Carl Fredrik Svenstedt Architect" 18 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/56470/maison-ds-carl-fredrik-svenstedt-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments