the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Giuseppe Gurrieri
  6. 2014
  7. DCS House / Giuseppe Gurrieri + Valentina Giampiccolo

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

DCS House / Giuseppe Gurrieri + Valentina Giampiccolo

  • 01:00 - 7 November, 2014
DCS House / Giuseppe Gurrieri + Valentina Giampiccolo
DCS House  / Giuseppe Gurrieri  + Valentina Giampiccolo, © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli + 34

  • Design Team

    Valentina Occhipinti, Dario Gulino, Giulia Filetti
  • Contractor

    Angelo Ferraro
  • Structural Consultant

    Salvatore Campo, Giancarlo Dimartino, Alessandro Infantino
  • More Specs Less Specs
© Filippo Poli
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. The closely-knit urban fabric of the upper section of the oldest part of Ragusa has a clear 19th-century feel, with longitudinal streets running parallel at different levels, following the natural slope of the land and tied together by a criss-cross of steps.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The current sequence of buildings is the result of combining or subdividing properties and sometimes even modifying the old connections between levels, which once tended to be divided between the ground floor production areas and the upper floor lodgings.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Our project is about the renovation of a portion of the fabric originally used for the production and sale of the traditional cheese. Over the years, the building has been transformed and modified several times.

First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

The solution adopted was to create a central courtyard by removing a volume from the section of the building.

Such a decision reduces the living space but brings considerable benefits and allows an optimal reorganization of the spaces, making the new void the heart of the building.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

After the renovation, each room faces the new courtyard on the southern side; the house is closed on itself, ensuring more privacy and distance from the neighborhood.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Thanks to the natural ventilation, the courtyard acts as a chimney and  contributes to the power performance of the entire building. 

The new courtyard, and the arrangements of the vertical connections with the north acts like a buffer between the façade (more cold and damp in the winter) and the main spaces.

Axonometric
Axonometric

The courtyard, that became the new entrance of the house, crystallizes an attitude that sees rigorous composition as the best way to combine conservation and innovation. After all, a courtyard is an element taken from a well-established building tradition.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The interiors are marked by a careful balance between the re-use of traditional materials and contemporary elements such as interior doors, fencing and tiles that were removed and reassembled in a modern atmosphere.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The original tanks used for the brine cheese and located in the basement, are re-used as cisterns where rainwater gathered and is also used  for  the sanitary system and irrigation the  plants of the courtyard.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

View the complete gallery

Cite: "DCS House / Giuseppe Gurrieri + Valentina Giampiccolo" 07 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/563717/dcs-house-giuseppe-gurrieri-valentina-giampiccolo/> ISSN 0719-8884