the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. The Manser Practice Architects + Designers
  6. 2008
  7. Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers

Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers

  • 01:00 - 15 November, 2014
Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers
Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers, © Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

© Morley Von Sternberg © Morley Von Sternberg © Morley Von Sternberg © Morley Von Sternberg + 12

  • General Contractor

    John Peck Construction Ltd
  • Structural engineering

    Elliot Wood Partnership LLP
  • Landscape Design

    John Brookes Landscape Design
  • Ground Stability & Substructure

    Malcolm Woodruff Associates
  • More Specs Less Specs
© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

Text description provided by the architects. The Clients brief was for their weekend and holiday house, a compact 1960’s bungalow, to be enlarged, giving more living accommodation and enhancing the views of the sea to the north and west. Maintaining the private/secret nature of the site was also a requirement.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

An initial proposal to simply add a glass pavilion living room to the existing house appeared to fulfil the brief. Keeping the house single storey kept the building low enough not to have a view of nearby houses but adding the new space to the north of the existing house located the main living space in a position with a more commanding view over the woods below to the Solent beyond.

Floor Plan
Floor Plan

As the design developed however it became obvious that the size and standard of the new extension would only serve to exaggerate the cramped and substandard nature of the existing house. A decision was taken in favour of wholesale redevelopment; maintaining the concept of the initial proposal but ensuring that the completed project had a coherence and consistency of quality.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

The house is approached from a generally suburban and unremarkable road down gravel drive through a wood. The initial view of the house is deliberately unclear. A long sinuous reflective black wall sitting amongst the trees conceals the presence of the house and beyond. Views of the sea are also only hinted at with glimpses.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

On entering the house through a huge rough sawn timber door the visitor is lead along a broad sweeping curved corridor down which the main living space, the internal and external living areas and the stunning views beyond slowly become apparent. The utter and apparently almost structureless, transparency of the living area is offset by the timber clad density of the bedroom block the two sections being held together by the black screen wall running north south on the east side of the house.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

Bedrooms generally have corner locations with micro views within the property but the main living space with terraces both to the north and south has long views to the north and west.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

Rebuilding rather than extending allowed the whole house to be designed in a more sustainable level than the existing property. The building is heated using a ground source heat pump running off a series of 40m bore holes. The heat pump also provides the hot water and heating to the swimming pool and in summer provides cooling to the floors: - replenishing the borehole in the process.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

Rainwater is harvested for flushing WCs and for external taps. Solar heating for hot water was considered but rejected as there were operational problems on a property which in only used intermittently. Similarly a wind turbine was rejected for a number of reasons, including planning, wind profile, and pay back time.

© Morley Von Sternberg
© Morley Von Sternberg

The main bedroom block and all external walls are constructed using 280mm thick lightweight clay honeycombe ‘Zeigler’ blocks giving very high levels of insulation whilst the glazed pavilion has deep overhangs ensuring that solar gain is used to best advantage during winter months but avoided during the summer. The dark living room floor also absorbs solar gain reducing the load in the underfloor heating.

Cite: "Sea Glass House / The Manser Practice Architects + Designers" 15 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562560/sea-glass-house-the-manser-practice-architects-designers/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments