We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Napa Valley House / Steven Harris Architects

Napa Valley House / Steven Harris Architects

© Scott Frances – OTTO© Scott Frances – OTTO© Scott Frances – OTTO© Scott Frances – OTTO+ 14

Calistoga, United States
© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

Text description provided by the architects. The Napa Valley House was designed by one of our partners, Eliot Lee, along with his wife, who is also an architect, for Eliot’s parents, and is located in the hills of Napa Valley, California. It occupies a ridge site that had not previously been built on and was very rocky.

© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

Instead of blasting away the ridge to create a flat site, they worked with the topography, letting it guide the design. The “house” is actually a compound of four buildings that sit in a row between two hills. One is a living/dining space, one is a master bedroom and bath, one is a guest house, and one is a spa with a sauna.

Floor Plan
Floor Plan

The separate buildings are united by a series of intersecting orthogonal paths and a rammed earth wall, which also extend into the landscape and incorporate other elements, such as the pool, into the property. Most of the original flora was preserved; larger trees were temporarily moved elsewhere on the site and then replanted. Additional plantings were added, though all the plants are native species such as tanoaks, madrones, and manzanitas.

© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

A small amount of stone was excavated, though none was actually removed from the property; it was either used for the walls or crushed for the paths.

© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

The pool was designed as a lap pool with a wading pool (for children and for adults to relax) at one end. The other end features an art piece by Brooklyn artist Peter Lane. The overall philosophy of both the construction process and the final design was to step lightly on the existing landscape.

© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

Living on the property means that you are brought into nature simply to pass from one space to another, and the outdoor yards, terraces, pool, and gardens result in more time spent outdoors than inside.

© Scott Frances – OTTO
© Scott Frances – OTTO

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Napa Valley House / Steven Harris Architects" 04 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562416/napa-valley-house-eliot-lee-eun-lee> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.