the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United States
  5. Amenta Emma Architects
  6. 2014
  7. Glen Lochen / Amenta Emma Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Glen Lochen / Amenta Emma Architects

  • 01:00 - 31 October, 2014
Glen Lochen / Amenta Emma Architects
Glen Lochen / Amenta Emma Architects, © Anthony Crisafulli
© Anthony Crisafulli

© Anthony Crisafulli © Anthony Crisafulli © Anthony Crisafulli © Anthony Crisafulli + 10

Glen Lochen / Amenta Emma Architects, © Anthony Crisafulli
© Anthony Crisafulli

Text description provided by the architects. Originally built in 1975, the Glen Lochen Mall was once a vibrant local institution, housing first-class restaurants, shopping and offices.  Over nearly forty years, time and neglect contributed to the dilapidation of this once vibrant destination.  Our firm was hired to renovate this property and create a re-invented identity for the site features, building exterior and interior common spaces.  With a mixed-use commercial program, this project features ground floor retail and dining with office spaces on the second and third floors.

© Anthony Crisafulli
© Anthony Crisafulli

The existing main façade was comprised of a series of disparate volumes, ad-hoc additions, leaky, inefficient glazing systems and decayed wood siding.  We set out to create an architectural solution that would unite the disordered, elongated façade and provide increased transparency to the interior spaces.  An undulating zinc armature stretching the entire length of the main façade serves as the cohesive element in the vocabulary of the new building and frames the new glass and Cumaru wood entry to the building. The existing signature element of the building – a triangular volume jetting out towards the street atop slender columns – was reimagined to preserve the recognizable icon while announcing the property’s transformation with its new transparent glass curtain wall.

Section
Section

Inside the building our client wanted to update the public common spaces in a manner to address many of the functional deficiencies related to lighting and security.  Our main focus was to redevelop the central atrium and staircase to serve as the hub for occupant interaction and informal activities.  A new suspended soffit extends through the common spaces to conceal previous exposed electrical busways and provides additional lighting in the corridors.

© Anthony Crisafulli
© Anthony Crisafulli

The renovation has helped restore this local cultural landmark and has already proved successful in drawing occupants and visitors back.  This project was an architect-led design build effort that was conceived, drawn, permitted, procured, constructed and managed by a single firm of dedicated professionals committed to the synthesis of design and building.

Detail
Detail

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Glen Lochen / Amenta Emma Architects" 31 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561994/glen-lochen-tyre-studio-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.