Cultural Center Univates / Tartan Arquitetura e Urbanismo

Cultural Center Univates / Tartan Arquitetura e Urbanismo

© Estúdio Objetivo © Estúdio Objetivo © Estúdio Objetivo © Estúdio Objetivo + 51

  • General Contractor: Engenhosul Obras
  • Structure : Simon Engenharia
  • Design Of Building Automation: Certtum
  • Draft Climate Control / Air Conditioning: Artécnica
  • Project Foundation: Simon Engenharia
  • Lighting Design: Lohmann Engenharia
  • Design Of Electrical Installations: Lohmann Engenharia
  • Design Of Hydraulic Installations: Projeconsult
  • Interior Design: Tartan Arquitetura e Urbanismo
  • Project / Consulting Acoustics: Atelier Sul
  • Project / Consulting Frames: Franz Consultoria
  • Project / Consulting Facade: Franz Consultoria
  • Signage Project: Studio MDA
  • Scenic Design: Cineplast
  • Project Logic: TI Service
More Specs Less Specs
© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo

Text description provided by the architects. The library and the theater are the places that house the WORD and make possible the narrative of the mankind history. They’re related to the knowledge, political, and even religious power. They are Monuments that house documents.

First Floor Plan
First Floor Plan

Site Plan Roof Plan Elevation Detail Section + 51

Our proposal for this new facility is based in a intersection of two conceptual axes. They represent the passage of time and the Institution community. These axes intersect themselves in a space of contemplation and movement. A square that concentrates the main buildings of the institution, elements of symbolic value within the academic life.

© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo

In the outer composition, the image with the greatest impact is the coated sheet metal box that houses the collection and is crossed beneath by the path that runs across. In this specific part, the box seems to float and protect. Its surroundings play a key role guiding the user to entry. Exciting outside, welcoming inside.

Section
Section

The box will be the protagonist of the landscape. It floats and allows the movement in the square. It protects the people who are entering and finally invites them to come and sit.

© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo

Therefore, the modern, light and dynamic image of Centro Cultural Univates will contrast with the conservative image of the ordinaries libraries and theaters.

Besides the formal and conceptual issues, were taken in account several bio-climatic concepts that enable proper operation of the building without disregarding the poetic dimension of spaces.. Terraces, horizontal and vertical gardens, ventilated facades, and the constant presence of water at public spaces help to reduce direct sunlight and heating.

Thus, we have the architecture decisively contributing to the institution’s marketing.

© Estúdio Objetivo
© Estúdio Objetivo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Av. Avelino Talini, 171 - Universitário, Lajeado - RS, 95900-000, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cultural Center Univates / Tartan Arquitetura e Urbanismo" 31 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561614/centro-cultural-univates-tartan-arquitetura-e-urbanismo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.