We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lune de Sang-Shed 1 / CHROFI

Lune de Sang-Shed 1 / CHROFI

© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman+ 35

  • Project Director:John Choi
  • Project Leader:Toby Breakspear
  • Project Team:Steven Fighera, Tai Ropiha, Jerome Cateaux, Clinton Weaver, Linda Lam, Felix Rasch
  • Site Manager:Tony Kenway
  • Civil, Hydraulic & Electrical Engineer:Northrop
  • Cost Planner:QS Plus
  • Bushfire & Waste Water:BCA Check
  • Certifier:Techton
  • Director:Lyle Le Sueur
  • Foreman:Karl Vikstrom
  • Operable Doors:Monarch Doors, Steve Jones
  • Joinery:Men Joinery
  • Client:Andy & Deirdre Plummer
  • Service:Design, Documentation & Site Services
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Brett Boardman
© Brett Boardman

Text description provided by the architects. Lune de Sang is a unique inter-generational venture that will see a significant former dairying property in northern NSW transformed into a sustainably harvested forest.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The vision is exceptional in that rather than planting a fast growing crop, various hardwoods of the region have been chosen to establish a rainforest landscape that will take generations to mature. The hardwoods will be tended to maturity and then selectively harvested, the long lifespan of the trees meaning a wait of between 50 and 300 years before the various species fully mature.

Axonometric
Axonometric

We were captivated by this long term vision, a vision that goes beyond one’s lifetime.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The design is a close collaboration with our client, one bound in collective understanding of the site, landscape and time. The rainforest timber’s unhurried growth has influenced our approach for inserting architecture in the site with all the buildings being designed to respond to the notion of a 300 year lifecycle.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The structures, both for working and habitation, are to be endowed with a sense of permanence. They have been conceived as ruins in the landscape; ancient concrete and stone structures that have been unearthed and retrofitted for comfortable habitation with crisp glass and steel details.

The ambition is an elemental and atavistic architecture. Structures that may appear to be a rediscovered ruin from the day they are built. We looked at ruins, forms in nature, and how some structures become cared for across generations. We sought materials that would mature over time, intensifying the building’s qualities rather than degrading it. We settled on concrete for its multiple qualities. As both a precise modern abstract material but also ancient in its quality, concrete serves as a universal material that can be read in multiple ways and deployed for both structure and enclosure.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The first structures to be constructed on site are the two sheds. Conceived as site ordering devices, the sheds are part of the delineation between the emerging forest in the valley below and the inhabited domestic landscape toward the ridge above. The sheds are grounded, rhythmical buildings with a crisp repetition of elements that sit with other constructed landscape elements to establish a territorial line and amplify the contrast in landscape condition. The sheds straddle earth berms and stone retaining walls that control the contours locally to contain space before the energy of this gesture is released to the open grass paddock.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Buttressed against the fall of the land, grasps the space within its folded structure. The volume of the shed is anchored into the hillside to provide elemental prospect and refuge. A calmness pervades each interior enhancing the spatial experience of the building and the landscape beyond. The thermal mass of the concrete and earth adds to the sense of calmness within and makes the interior significantly cooler in summer and warmer in winter.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Shed 1 is composed of a main space with a lower workshop space to one side contained within the retained hillside. The structure frames views into the landscape - the staccato of the forest in front when viewed through the rhythm of the columns, the visual release upwards and outwards to the open paddock and fig tree, and the stone wall as it winds into the building. 

© Brett Boardman
© Brett Boardman

In fullness of time, both structures will only be revealed upon arrival at their immediate setting intensifying their presence in the landscape. In the mean time, these quiescent structures will continue to look out to the forest waiting for its emergence.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Northern Tablelands, NSW, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lune de Sang-Shed 1 / CHROFI" 27 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561138/lune-de-sang-shed-1-chrofi> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.