the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Teeple Architects
  6. 2012
  7. Port Hope House / Teeple Architects

Port Hope House / Teeple Architects

  • 01:00 - 23 October, 2014
Port Hope House / Teeple Architects
Port Hope House  / Teeple Architects, © Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

© Scott Norsworthy © Scott Norsworthy © Scott Norsworthy © Scott Norsworthy + 22

  • Project Team

    Stephen Teeple, Luc Bouliane
  • General Contractor

    Derek Nicholson Inc.
  • Structural Engineers

    Blackwell Bowick Partnership Ltd.
  • Mechanical Engineers

    Elite H.V.A.C. Designs
  • More Specs Less Specs
© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

Text description provided by the architects. The Port Hope House is located on a hundred-acre site bordering Lake Ontario, 5 kilometers outside of the town of Port Hope, Ontario. The property gently slopes southward for a kilometer across farmland, is interrupted briefly by a dense woodlot, and terminates at a 75-foot cliff that falls into the lake.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

Adjacent to the cliff edge is an abandoned rail passage cut into the earth that once served as the first train connection to southern Ontario. This 15 foot deep trench runs parallel to the water the distance of the property and generates another unique ecosystem on the site.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

The project’s unique location is the single most important element in the design concept. The specific location of the house was selected to take advantage of the confluence of four key site conditions: the dark peace of a woodlot at the northern end of the property; the openness of a vast fallow field; the unexpected quiet of an abandoned rail cut; and a thunderous lake embankment. One by one, these are carefully woven into the architectural experience of the project, resulting in a delightfully orchestrated presentation of surprising spatial contrasts that balance the two natural extremes of the site – expanses of land and expanses of water.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

Indeed, the project’s tectonic expression is based on its physical relationship to the topography; gradually rising cast-in-place concrete walls are embedded in the earth of the property: at their lowest point subtly framing both views to the woodlot and thermal baths and then growing upward, thrusting the living room, kitchen and master bedroom into a dramatic cantilever above the rail cut to capture unrestrained views of the lake. What begins as a single lifting and curving form splits into two framed volumes, allowing via a subtle separation, clerestory lighting to permeate deep into the living areas. A sloping deck connects the master bedroom with both the pool and field.

The sustainable features incorporated in the house make for a minimal ecological footprint and nominal reliance on the grid. The form and orientation of the project maximize beneficial solar exposure and a high-performance envelope is achieved with predominantly solid east-west facades and heat mirror film glazing. The long concrete walls create thermal mass which works in concert with the ground source heating system to reduce the need for natural gas.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

A charcoal zinc cladding flows over the concrete, forming a highly efficient building envelope. As the house rises toward the South, the material palette and massing lighten to privilege openness and light. Internal courtyards and clerestories facilitate natural ventilation and daylighting. Emphasizing the house’s organic connection to the land, water and sewage are treated on site, rainwater is collected for irrigation and the majority of land around the house has been re-naturalized, save for vegetable gardens that seasonally supply the clients’ needs.

© Scott Norsworthy
© Scott Norsworthy

View the complete gallery

About this office
Teeple Architects
Office
Cite: "Port Hope House / Teeple Architects" 23 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/559555/port-hope-house-teeple-architects/> ISSN 0719-8884