the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. nu.ma | unipessoal
  6. 2014
  7. House in Águeda / nu.ma | unipessoal, lda

House in Águeda / nu.ma | unipessoal, lda

  • 01:00 - 19 October, 2014
House in Águeda / nu.ma | unipessoal, lda
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 31

  • Civil Engineering

    Nuno França, Engenharia Civil ( Eng. Nuno França)
  • Hydraulics

    Nuno França, Engenharia Civil ( Eng. Nuno França)
  • Electric Engineering

    Eng. Téc. José Lopes
  • Gas / Acoustic Engineering

    Nuno França, Engenharia Civil ( Eng. Nuno França)
  • Termic

    Certifer (Eng. Téc. Paulo Rocha)
  • Constructor

    Construtora De Loureiro
  • Client

    Rui Portela and Marisa Cravo
House in Águeda / nu.ma | unipessoal, lda, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. Site Characterisation

The irregularly of the terrain, is developed along the “Rua das Roçadas”, in a longitudinal direction, from North to South. The terrain shows a pronounced slope, establishing two platforms (natural terrain).

Section
Section

Proposal

The house is inserted in a rural area which is characterised by a low-density housing area. The terrain morphology conditioned the project regarding to its volume and program. Likewise, the implementation of the house was conditioned by the views.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Taking into account the altimetric and planimetric features of the terrain, including its pronounced slope, which starts at the street layout. For that reason, it is proposed a project that intends to re- characterize the terrain, and that establishes a platform for the house implementation. (elevation 86.50 ) .

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

For the access to the house, it is proposed two different acesses: one for the cars and another for the pedestrians, these being the link between the entry into the terrain and the entrance to the house. The spatial distribution of the house is resumed to a radical separation by function per floor.

Site Plan
Site Plan

The service/social areas, are located at the entrance level, along with the hall, WC, office, kitchen, pantry, dining/living room and the stairs. At this floor it is proposed the creation of crannies areas for shade (at living/dining room) and for rain protection (outdoor lobby) .

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

At level 1, the most private area, is comprised of bedrooms areas and sanitary facilities. At this floor there are also crannies, but for exterior platforms (terraces) to support the bedrooms. These platforms create a private zone in terms of exposure. The creation of such crannies (on both floors) also aimed to dissimulate the initial rectangular shape of the house.

Floor Plan
Floor Plan

Such function separation by floors, leads to a tiny relation with the terrain levels, i.e., the level 0 is connected to lower level of the terrain and the level 1 is connected with the higher level of the terrain. It was sought on the project dissimulate the service areas, removing its visual importance. Thus, these areas are located at the back side of the house, being "buried" on the terrain.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Cite: "House in Águeda / nu.ma | unipessoal, lda" 19 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/556455/house-in-agueda-nu-ma-unipessoal-lda/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments