the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ukraine
  5. Ayeneh Office
  6. 2013
  7. A House of Niches / Ayeneh Office

A House of Niches / Ayeneh Office

  • 01:00 - 20 October, 2014
A House of Niches / Ayeneh Office
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani
  • Architects

  • Location

    Najafabad, Ukraine
  • Architect in Charge

    Ali Dehghani & Ali Soltani & Atefeh Karbasi
  • Design assistant

    Sepideh Shariatmadari
  • Area

    307.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Hossein Farahani © Hossein Farahani © Hossein Farahani © Hossein Farahani + 25

  • Graphics

    Mahla Ebrahimpour
  • Client

    Mohammad Ali Payandeh
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Text description provided by the architects. Today, two things stand out to a passer-by who walks in Najaf Abad: numerous niches in the body of the city and pine trees rose from old houses. In these transition days, the niches of the old houses that was hidden from view took a look outside at once. Historic homes are destroyed one after another with no record, photo or map. However, the last bodies of the innermost rooms of the houses, i.e, bodies full of niches are sorrows for the alleys. It has been an "inside" that has taken a look "outside" after maybe a century. An "outside" that we all know has a short life like the house. Every morning, it might vanish, totally non-existent...

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

"A house of niches" has a memory of those houses. This time, an "outside" has entered "inside" the city to be completed. The house was supposed to be simple and cheap, for a family of four with a unit upstairs for guests, at the center of a low-lying neighborhood full of two-arched old houses special to Najaf Abad; next to one of them.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Two small cubics facing a wall full of niches have developed the overall content. The eastern wall next to the neighbor is set free from the house.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

This separation allows the eastern entrance into the body to be made and solves the problem of abrupt entrance from the main southern facade. The wall spins or goes up to show itself to the inside of the house from everywhere. An open and fully private space is provided in the inside; the cozy roof is protected from the eyes of the neighbors; and finally, an element is created for the introversion of modern houses. This time, it challenges the empty strip along the land, and the rule of building 60% and setting 40% of open space; and invites the morning light to all of the rooms, the kitchen, the living room, the hall, the roof, and the room upstairs like a yard at the heart of the house.

Section
Section

The wall upgrades the corridor to space with deep niches and its nearby open path. Nowhere in the house is empty of walls full of niches. Niches that are not hidden "inside" and at the end of rooms this time anymore: memorable, full of flowers, efficient, perhaps a bit elusive, but this time it lasts; it is a good neighbor for the pine tree of the neighbor that can be seen from our house; from a house of niches.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

View the complete gallery

About this office
Cite: "A House of Niches / Ayeneh Office" 20 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/556386/a-house-of-niches-ayeneh-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.