the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Studio Dwell Architects
  6. 2014
  7. Riverview House / Studio Dwell Architects

Riverview House / Studio Dwell Architects

  • 01:00 - 16 October, 2014
Riverview House / Studio Dwell Architects
Riverview House / Studio Dwell Architects, © Marty Peters
© Marty Peters

© Marty Peters © Marty Peters © Marty Peters © Marty Peters + 19

© Marty Peters
© Marty Peters

Text description provided by the architects. The program asked for a house that responded to its site, framing views of the natural grass sloping terrain down to the Fox River, not only from within the residence, but through it.

© Marty Peters
© Marty Peters

The traditional arrangement of public and private spaces was inverted. This allowed for transparency through the house and spectacular elevated views from the upper level towards the river. The upper level has an expansive cantilevered terrace and roof suspended over the lower level providing sun protection from the south and west exposures, helping to cool the house in the summer while providing wind protection in the winter.

© Marty Peters
© Marty Peters

The lower level is nestled in the sloping earth providing privacy, security and an intimate connection to the site.

Floor Plan
Floor Plan

To minimize the footprint on the site, the house and garage are separated but connected by a suspended Ipe enclosed tube element. This enclosed tube becomes the only structure on the upper level and houses the fireplace, pantry and kitchen components. Adjacent to this enclosed tube is an accompanying open glass lined Ipe bridge suspending visitors over the landscaped hill to the front door.

© Marty Peters
© Marty Peters

The exterior consists of a simple palette of sustainable and highly durable materials. The base is exposed concrete, the upper level clad in charcoal anodized aluminum panels and both accented with Ipe wood for balance.

© Marty Peters
© Marty Peters

The interior finishes include stained walnut flooring, Ipe, glass railings and an exposed steel stairs that transcends into a 2-story light filled art gallery.

The master bath is bathed in natural light from several discrete sources reflecting off the tiled floors and the partial height exposed concrete wall separating the bedroom.

© Marty Peters
© Marty Peters
Cite: "Riverview House / Studio Dwell Architects" 16 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/555600/riverview-house-studio-dwell-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments