the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. KLab architecture
  6. 2013
  7. Paradox House / Klab Architecture

Paradox House / Klab Architecture

  • 01:00 - 12 October, 2014
Paradox House / Klab Architecture
Paradox House / Klab Architecture, © Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

© Panos Kokkinias © Panos Kokkinias © Panos Kokkinias © Panos Kokkinias + 26

  • Architects

  • Location

    Peania, Athens, Greece
  • Architect in Charge

    Konstantinos Labrinopoulos
  • Design Team

    Enrique Ramírez, Veronika Vasileiou, Nikos Venianakis, Mark Chapman, Elena Skorda
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

Text description provided by the architects. A house of 250m2 for a young family in an almost rural area part of Athens Paiania, was designed in a plot of 500m2. As the first house that was going to be built in this new suburb, but not the last we had to consider future developments but start from an almost white paper. Nevertheless due to crisis new developments are not due to appear any time soon.

© Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

We figure that we should try to design walls in the ground floor in such way that would allow light and views to penetrate the house and enclose the house from the outside creating angles that would protect the house from the north cold wind and allow light enter from east, west and south. Placing the house was after considering different options for future developments in the adjacent plots. The flexibility in our plan follows the principles of the stone vernacular Greek architecture, but differentiates itself in the ways of the lightness that we propose. It is a fight between lightness, void, transparency and volume.

© Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

To these external walls that were made by exposed concrete we added three volumes that created the light wells and the structural support for the house. They became empty volumes that ended up at the roof as light chimneys. The void becomes the structure.

First Floor Plan
First Floor Plan

Ground floor is connected with the garden through the openings and becomes the center of the life of the family. Interior and exterior are connected as window frames vanished inside wall cavities. As being outside the city the relation of the house with the garden became very important and the design tried to create different qualities for different times of the day and for different seasons on the outside space.

© Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

The layout of the three white cubes creates a small village inside the house. Each cube was designed as the “home” of the different members of the family. This is the private part of the house while the ground floor is the “public”. The three cubes are almost hanged from the ceiling as double height voids separate them make the house feel larger than it is and creating internal views and facades. The three cubes are connected with corridors- bridges- standing points. Small or larger balconies being part of the cubes or cantilevered by them creating an organic like façade which follows graphically the plan of the house.

© Panos Kokkinias
© Panos Kokkinias

The house itself stands out form the rural landscape. It is the first house of a new suburb to be. 

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Cite: "Paradox House / Klab Architecture" 12 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/554778/paradox-house-klab-architecture/> ISSN 0719-8884