the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Brazil
  5. Studio Arthur Casas
  6. 2013
  7. Saraiva Bookstore / Studio Arthur Casas

Saraiva Bookstore / Studio Arthur Casas

  • 01:00 - 6 October, 2014
Saraiva Bookstore / Studio Arthur Casas
Saraiva Bookstore / Studio Arthur Casas, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 29

  • Architects

  • Location

    Rio de Janeiro - State of Rio de Janeiro, Brazil
  • Architect in Charge

    Arthur Casas
  • Co-authors

    Christiane Trolesi, Mônica Nickel, Marcela Muniz, Renata Adoni.
  • Collaborators

    André Chung, Christiana Matos
  • Area

    2000.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Contractor

    LAR Construtora
  • Consultants

    Studio Serradura (lighting); Akkerman (acoustics); Grau Engenharia (Engineering); Stec (metal structure); Badiá (legal consultancy)
  • Suppliers

    Tresuno (concrete); Levantina (ceramics); StantShop (racks); Mr. Cryll (concrete painting); Montele (wheelchair lift); Atlas (elevator and escalators); Redsplay (millwork); Casa Fortaleza (carpets); Flex tintas (painting)
  • Interior Design

    Dpot (Beto, Flávio de Carvalho and Beg armchairs); Futon e Company (Paulistano chair with metal mesh); Carbono Design (C26. C210 armchairs and ottomans); Fort Corporstivo (carpets); Lumini (Fork Lamp); Estudio Xingu (display objects); Herança Cultural (tables)
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Saraiva Bookstore was conceived as a hybrid between a public square and a library, a place for conviviality, leisure, concentration and rest at the same time. Its architecture is simple and inviting, it aims to disappear behind the books to let the mind wander about their content. A 21st century space, books and new medias share the shelves, demanding a high level of layout flexibility. To organize this myriad of information without creating a monotonous store was as much a challenge as stimulating people to stay, read and interact in a cozy atmosphere.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Located inside a mall in Rio, the store is divided into four floors. Visitors enter through a double height space, where shelves and showcases seem to float in order to highlight books and objects. Some shelves are suspended by rails so that the layout can accommodate different configurations. The ceramic floor was specifically developed for this store to be more reflexive and accentuate the lightning effect.  Brazilian-walnut was employed in every space; it is a warm neutral backdrop for the variety of colors and textures of books and objects.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Showcases were designed so a book would not outstand others, inviting visitors to stroll around the diversity of titles. Platforms of different heights are occupied by objects that refer to varied themes. The shelves closer to the floor have such an inclination that their titles can be read by a standing person.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Armchairs and ottomans are spread throughout the bookstore. Historical Brazilian design items, such as Paulistano Chair by Paulo Mendes da Rocha and Beg Armchair by Sérigio Rodrigues, invite readers to forget about time and enjoy their books.

Floor Plan
Floor Plan

Multimedia spaces, a café, an auditorium and the children’s space are located in the basement floors. Gray tones highlight the electronics contents and organic showcases serve as a support for interactive items.  In the children’s room neutrality is broken with a multicolored ramp that invites the kids to explore the titles rendering the space to their scale. Trapezoidal niches are a playful interpretation of the architectural vocabulary employed in the rest of the bookstore, creating a world apart for the youngsters.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Saraiva Bookstore / Studio Arthur Casas" 06 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/553008/saraiva-bookstore-studio-arthur-casas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.