the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Atelier Hsu
  6. 2011
  7. Mountain View Residence / Atelier Hsu

Mountain View Residence / Atelier Hsu

  • 01:00 - 1 October, 2014
Mountain View Residence / Atelier Hsu
© Mark Luthringer
© Mark Luthringer

© Mark Luthringer © Mark Luthringer © Mark Luthringer © Mark Luthringer + 13

  • Engineer

    Nabil Taha, PE
  • General Contractor

    Rammed Earth Works
Mountain View Residence / Atelier Hsu, © Mark Luthringer
© Mark Luthringer

Text description provided by the architects. Designed as a series of graduating volumes in response to the neighborhood, this infill project is located in old Mountain View, California. The two-story portion of the house is located to the back of the property to minimize overall appearance when viewed from the quiet residential street.

Section
Section

Suspended between two rammed earth volumes, the main living space features large sliding glass doors that open onto an expansive outdoor patio that is protected for privacy by a row of existing cypress trees. Influenced by the Eichler homes in the region, the clerestory window in the living space encourages cross-ventilation.

© Mark Luthringer
© Mark Luthringer

The 16 inch thick rammed earth walls results in a tremendous amount of thermal mass, keeping the indoors comfortably cool even in the middle of Californian summers. Radiant-heated concrete floors provide warmth in the wintertime.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Mountain View Residence / Atelier Hsu" 01 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/551746/mountain-view-residence-atelier-hsu/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.