Tejon 35 / Meridian 105 Architecture

Tejon 35 / Meridian 105 Architecture

© Raul Garcia© Raul Garcia© Raul Garcia© Raul Garcia+ 25

  • Structural Engineer:Monroe & Newell
  • Mechanical & Electrical Engineer:JCAA Consulting
  • Landscape Architect:PCS Group
  • Acoustical Engineer:EDI
  • Civil:Civas Engineering
  • Mason:Eatherton Masonry, Inc
  • Design Team:Chad Mitchell, Daniel Lipscomb
  • Interior Designer:Heltshe Interiors
  • City:Denver
More SpecsLess Specs
© Raul Garcia
© Raul Garcia

Text description provided by the architects. The Tejon 35 Mixed Use development is rooted in Denver’s trendy LOHI neighborhood at the intersection of 35th Avenue and Tejon Street. Tejon Street is a prominent retail corridor serving the local residential neighborhood and is the primary pedestrian corridor connecting to the Downtown business district and the Union Station redevelopment.

© Raul Garcia
© Raul Garcia

Meridian 105’s Tejon Mixed Use building contributes 4000 square feet of new retail to this corridor in addition to 29 for-lease apartments and a parking structure. Its completion is driving further interest and investment into this important commercial corridor and injecting new energy into the streetscape.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

While the building’s scale is primarily horizontal, the design team was able to express some verticality in the form by opening up balconies to the sky and creating a rhythm of interior and exterior volumes facing the street.  Within the units, tall interior spaces are created on the 3rd floor with mezzanines accessed internally.   A bold branded approach towards the interior design compliments the museum-like volumes of the living units and contrasts the heavy exterior brickwork with delicate lighting and colorful spaces.

© Raul Garcia
© Raul Garcia

The City of Denver has a tradition of great masonry. The design of Tejon 35 continues this tradition, wrapping the structure in patterns and textures of brick that play with light and shadow and add interest to the streetscape. An at-grade parking garage is screened in Norman sized bricks with alternating open stretchers. The brick screen wraps around the retail storefront and offers a beautiful play of light to the tenant interior at daytime and to the streetscape in the evening. The upper building volume textures the street corner with a Flemish bond coursing with headers projecting proud. Due to the lofty expectations of the brick detailing, the installation was a true collaboration between the Architect, Structural Engineer, Brick Supplier, and Mason.

© Raul Garcia
© Raul Garcia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:1974 West 35th Avenue, Denver, CO 80211, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tejon 35 / Meridian 105 Architecture" 03 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/551387/tejon-35-meridian-105-architecture> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.