the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Germany
  5. PARAT
  6. 2014
  7. Kleinerdrei / PARAT

Kleinerdrei / PARAT

  • 01:00 - 11 October, 2014
Kleinerdrei / PARAT
Kleinerdrei / PARAT, © mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

© mfruscella & dmanduzio © mfruscella & dmanduzio © mfruscella & dmanduzio © mfruscella & dmanduzio + 14

Kleinerdrei / PARAT, © mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

Text description provided by the architects. The concept of 'kleinerdrei' (<3 means: less than three) in Hamburg offers everything for people under three years: a shop, a midwifery practice and a course room.

© mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

Thomas Huth (PARAT): "The challenge was to visualise and strengthen the idea of <3 with the shop design as well."

Floor Plan
Floor Plan

The shop design concept provides a horizontal division at a height of 90 cm - the average size of a three years old child. In this way the children get their own world. The yellow base presents elements to explore and play. The cabinets are fitted among others with peepholes, a dollhouse and a crawling tunnel. Apart from this the volume is ideally suited to store goods on site.

© mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

Thomas Huth: "It's smashing to see that the kids are using the playground by intuition. And their parents are relaxed to have a look at the products."

The upper level is for the adults. A system of stackable plywood boxes allows a flexible product presentation on top of the yellow base. The boxes have different features such as shelves, hanging rails or a perforated rear wall.

© mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

The displays of the store follows the same idea. At a height of 90 cm the material changes: the birch plywood with a yellow translucent surface becomes untreated and offers space for products.

© mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

The central shelf with the logo (behind the cash desk) replaces a ceiling-high wall to create a more open space. The patients and course participants pass through the shops wall unit into that area, which serves as a waiting area and fitting room. The room divider is used at both sides. Towards the shop it displays products and to a central hallway it offers seating and coat racks.  The practice and the course room contrast to the shop with a yellow flooring.

© mfruscella & dmanduzio
© mfruscella & dmanduzio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kleinerdrei / PARAT" 11 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/551370/kleinerdrei-parat/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.