the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. United States
  5. SABO project
  6. 2014
  7. Doehler / SABO project

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Doehler / SABO project

  • 01:00 - 18 September, 2014
Doehler / SABO project
Doehler / SABO project, Courtesy of SABO project
Courtesy of SABO project

Courtesy of SABO project Courtesy of SABO project Courtesy of SABO project Courtesy of SABO project + 25

  • Architects

  • Location

    Brooklyn, NY, USA
  • Architect in Charge

    Alex Delaunay
  • Area

    124.0 sqm
  • Project Year

    2014
Courtesy of SABO project
Courtesy of SABO project

Text description provided by the architects. SABO project recently completed the gut renovation of a Brooklyn loft located in a former die casting factory built in 1913. After a 1980’s residential conversion, all concrete columns and ceilings were concealed. The removal of most partitions and a vast 4’ dropped ceiling presented the opportunity to reveal the authenticity of the building as well as dramatically expand the space.

Section
Section
Section
Section

Under the reclaimed 12’-0” ceiling, a new 7’-8”  datum is defined by the height of a series of new partitions, custom cabinets, walk-in closet, glass enclosures and a new mezzanine. The vertical combination of opacities and transparencies manages privacy while bringing natural light to every single space. The new connections between rooms establishes a continuum that seem to expand each space beyond it’s limits.

Courtesy of SABO project
Courtesy of SABO project

Storage is maximized throughout the kitchen and bathroom with the use of matt white handleless panels that contrast with the materiality of the concrete. In addition, a custom built-in collection of wood containers stretches from the kitchen to the bedrooms while integrating stairs, display shelving, lighting and a home office.

Courtesy of SABO project
Courtesy of SABO project

The bathroom was designed around a diamond shaped ceramic tile that determines all dimensions including the apartment’s new datum. No less than 3 colors and 9 shades are combined in bold graphic patterns and gradients that wrap seamlessly around the walls and floor seemingly flooding the space.

Courtesy of SABO project
Courtesy of SABO project

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Doehler / SABO project" 18 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548206/doehler-sabo-project/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.