the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. MB Architecture
  6. 2012
  7. Sayres House & Hanging Gardens / MB Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Sayres House & Hanging Gardens / MB Architecture

  • 00:00 - 20 September, 2014
Sayres House & Hanging Gardens / MB Architecture
Sayres House & Hanging Gardens / MB Architecture, Courtesy of MB Architecture
Courtesy of MB Architecture

© Matthew Carbone © Matthew Carbone © Matthew Carbone Courtesy of MB Architecture + 22

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

Text description provided by the architects. A retired couple with grown children wanted an extension to their primary residence that would include new bedrooms for the whole family, a library, space for their Oceanic and other art works, a caretakers’ cottage and a pool. Living, dining and kitchen areas were to remain in their existing house which had been recently built and was to be as little disturbed as possible. The 3 acre site on the East End of Long Island is situated at the edge of a farm; it has a small pond, a mature meadow with a meandering trail, and a view of the nearby farm, all of which we wanted to  enhance and engage with.

© Mark Roskams
© Mark Roskams

We designed an extension that touches the side of the main house lightly with a 6’ wide transparent bridge. Against the backdrop of a rigorously geometric existing house, our extension hops and leaps, creating its own spatial narrative. Our goal was to let the main house retain its dominant gabled roof, while re-framing it with a set of terraces that, in their horizontal angularity, refer to its roof lines.

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

The plan of the extension consists of two floor plates that criss-cross one another as they meander into the landscape, guided by one’s movement towards the vistas and southern orientation. A caretakers’ cottage with an asymmetrical gabled roof echoes the roof lines of the existing house and punctuates the flat roofed extension. Slight shifts in wall orientation create pockets of space that are used to house artwork in more intimate niches and alcoves.

Floor Plan
Floor Plan

Rooms are distributed around a core of open space and light that serves as a platform for viewing fine art and totem sculptures; a red resin floor defines this interior ‘plaza’ and cascades to the floor above and below.

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

The ground floor promenade culminates in a quiet library. There, heavy structural steel bracing remains exposed and is used to support thin metal shelves and counters – the weight of words counterbalancing the weight of walls. The library opens to a covered terrace; horizontal planters are suspended at the edges of the terrace and will one day provide a natural screen as plants and branches grow and hang down their sides.

Courtesy of MB Architecture
Courtesy of MB Architecture

On the second floor, the master bedroom opens to a broad balcony that overlooks the site. Roof overhangs, planters and a deep bench frame the space and create a secure boundary along the balcony edge. The room is oriented to catch southern light and sunset views.

© Matthew Carbone
© Matthew Carbone

Multiple flat roofs at different heights are covered with low-maintenance sedum and help reduce water run-off (a problem in the area) and give both the impression and reality of a terraced garden. On the second floor, the roof gardens blanket the adjacent roof surfaces and create a green foreground to distant farm views. Excess rainwater is funneled into steel gutters that are designed to double-function as horizontal planters.

Floor Plan
Floor Plan

Outside, concrete slabs topped with seamless resin and stucco-finished walls help minimize the adverse impact of excessive salt and humidity prevalent in the area.

Courtesy of MB Architecture
Courtesy of MB Architecture
  • Architects

  • Location

    Wainscott, United States
  • Design Team

    Maziar Behrooz AIA, Frederic Debackere, Marybeth Finegan, Paul Duplessis
  • Builder

    Joel Bass Construction, Joel Bass
  • Engineer

    GMS Engineers, Gary Steficek
  • Interior Décor/Design

    Tracey Garrett
  • Landscape

    Steve Torch
  • Steelwork

    Tebbens Steel
  • Floors

    Fusion Floors, Walt Honer
  • Bar millwork

    Michael Hastalis
  • HVAC

    Flanders HVAC, Green Logic
  • Windows

    Panoramic Windows, Franz Muster
  • Library metalwork

    Cy Ross
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Cite: "Sayres House & Hanging Gardens / MB Architecture" 20 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548053/sayres-house-and-hanging-gardens-maziar-behrooz-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments