the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Denmark
  5. Sigurd Larsen
  6. 2014
  7. Sorte Hus / Sigurd Larsen

Sorte Hus / Sigurd Larsen

  • 01:00 - 3 October, 2014
Sorte Hus / Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen
  • Architects

  • Location

    Copenhagen, Denmark
  • Cost

    <1.500€/sqm
  • Area

    80.0 sqm
  • Project Year

    2014

Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen Courtesy of Sigurd Larsen + 10

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

Text description provided by the architects. Sorte Hus is an innovative and affordable single-family residence in Copenhagen; it combines intelligent use of prefabricated materials to minimize costs, while utilizing a simple spatial composition to maximize room. The result, a saddle-roofed house, provides an answer to the growing demand of small family dwellings in the dense urban landscape of the Danish capital.

Floor Plan
Floor Plan

Transition from the public realm to the private sphere happens at the front door, located atypically in the exterior garden wall: Once entering, the first “room” encountered is in fact the garden - over 100 sq meters of enclosed, private greenery. The structure itself consists of three interlocking materials: a self-heated floor of concrete, prefabricated wooden panels and double-glazed windows; the three essential materials form the shape of an extruded, slanted-roof house, -the maximum allowed volume determined by local building regulation.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

The provided 80 sq meter home is divided directly in the middle: an imaginative east-west axis parts the home between shared and private spaces, each utilizing its provided 40 sq meter footprint to its fullest extent: The south-facing living room is constructed as a wide  open space around a free-standing “island” which hides the household’s appliances, pipes and other utilities. Completed by wall-to-wall, floor-to-ceiling windows, the room opens up to the vast garden, which serves as an immediate extension of the interior space. As a contrary, the North-facing living quarters are constructed as large and private alcove retreats. Lastly, the slimmer west and east-facing facades are punctured by high-positioned windows, catching the first and light of dawn and the last rays of dusk.

Courtesy of Sigurd Larsen
Courtesy of Sigurd Larsen

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sorte Hus / Sigurd Larsen" 03 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/547069/sorte-hus-sigurd-larsen/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.