the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Mexico
  5. HGR Arquitectos
  6. 2014
  7. MR299 / HGR Arquitectos

MR299 / HGR Arquitectos

  • 00:00 - 8 September, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
MR299 / HGR Arquitectos
MR299 / HGR Arquitectos, © Diana Arnau
© Diana Arnau

© Diana Arnau © Diana Arnau © Diana Arnau © Diana Arnau + 34

  • Architects

  • Location

    Calle Matías Romero, Vertiz Narvarte, Mexico City, Federal District, Mexico
  • Architect

    Marcos Hagerman
  • Project Area

    1835.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Lattice Design

    Ariel Rojo
  • Graphic Design

    LEOLAB
  • Developer

    Ciudad Vertical
  • Structural Design

    Mata y Triana Ingenieros Consultores
  • Building Services

    zMP Instalaciones
  • Lattice Production

    VYPSA
  • More Specs Less Specs
© Diana Arnau
© Diana Arnau

From the archtiects. The project is located in a square site of 364.00 m², at the corner of Matías Romero and Dr. José Maria Vertiz streets. The project consists of a building of 6 levels, the first level is for parking and lobby, while the other 5 levels are for apartments, with a total of 15 dwellings.

© Diana Arnau
© Diana Arnau

As it is located in a very important corner of the area, we designed a striking facade that would not break with the style of the neighborhood. To achieve this, we designed a grid that gives movement to the facade, with a play of openings that generate balconies and terraces that vary by level.

© Diana Arnau
© Diana Arnau

Similarly, we worked with the designer Ariel Rojo to create a concrete lattice that serves as a facade for the services (parking and circulation core). In order to give a greater contrast to the facade, the entire building is made of white concrete, easily differentiating the dwellings from the services.

First Level
First Level

The operation of the building is divided into a tower and a shared courtyard. The vertical circulation and emergency stairs are located in the same core at one end of the building, this core is confined to the concrete lattice, allowing constant ventilation for this space.

© Diana Arnau
© Diana Arnau

There is a lobby on the ground floor, communicating the parking area with the vertical circulation. All residential premises have natural lighting and ventilation, as well as the bathrooms and kitchens.

© Diana Arnau
© Diana Arnau

The roof of the building is intended for the exclusive use of residents from the upper level, leaving a space for common use for residents from all apartments.

© Diana Arnau
© Diana Arnau

Each level accommodates 3 apartments ranging from 65 to 95 m², which open onto the exterior facade. To this we add the interior side yard which provides excellent lighting for all apartments. To reduce the circulation, hallways are divided by vertical tensors with vegetation, leaving the back area as a private balcony.

Section
Section

All apartments have balconies and terraces in all areas, thus providing greater spaciousness in small apartments.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MR299 / HGR Arquitectos" [MR299 / HGR Arquitectos] 08 Sep 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/544265/mr299-hgr-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.