the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Paratelier
  6. 2014
  7. Zé House / Paratelier

Zé House / Paratelier

  • 01:00 - 14 September, 2014
Zé House / Paratelier
Zé House / Paratelier, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 19

  • Collaborators

    Hugo Amaro, Ilaria La Corte and Inês Anselmo
  • Plot Area

    90,63m2
  • Budget

    80.000 euros
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Inhabited since prehistoric ages due to its privileged and strategic location, Palmela presents nowadays as the result of the influence of the different cultures that successively inhabited that area until today. The presence of the Medieval Castle on the landscape is evident. This becames a dual relationship specially on clear days, when, from the castle keep, the landscape opens up to Lisbon. In addition to this strong historical identity, the territory integrates two of the most important protected areas in Portugal: the Arrábida Natural Park and the Sado Estuary Nature Reserve. History and Landscape merge in one place.

Section
Section

In the heart of this small village, a void is subjected to the presence of the castle and the surrounding landscape: the Barris Valley. Thus arises a new volume, firmly anchored to the ground, which consists of a concrete monolith, with simple lines, that relates to the massive figure of the castle and, at the same time, to the geometry of the articulated roofs of the surrounding. This construction redefines and concludes the limit of the facade of the Boa Vista Square, strengthening its structure.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The surfaces and materials reveal the construction process of the building (like the castle itself), establishing not only the geometric relationship with the environment but also the chromatic relationship through the use of ochre pigment added to concrete (tone present on the roofs and facades that make the urban landscape of Palmela). The wooden panels used for concrete casting imprint their texture to the continuous surface of the exterior facades, giving them a natural pine vein relief. After cleaning and planed, these panels were recovered and reused on the inner floors, walls, and furnisher, establishing the same metric rhythm inside and outside of the house.

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram

The spatial organization is divided by three levels, distributed by a wooden staircase. On the ground floor, an open space, lower than the road level, constitutes as an access lobby, characterized by the natural light. On the first floor it’s located the more private areas of the house, organized along a patio situated on one side of the lot that ensures their optimal illumination and ventilation conditions. The second floor aggregates the areas designated to the social life of the house, where the openings were designed to capture different landscapes, with different scales, at different times of the day. From the study area of the room that faces the Boa Vista Square it’s possible to track its daily movement fluxes; at noon, the opening of the dining room frames a static image of the castle and, at sunset, the opening of the living room encloses the extensive verdant vineyards of the Barris Valley landscape.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

Cite: "Zé House / Paratelier" 14 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/544086/ze-house-paratelier/> ISSN 0719-8884