the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Alain Carle Architecte
  6. 2011
  7. Les Elfes / Alain Carle Architecte

Les Elfes / Alain Carle Architecte

  • 01:00 - 12 September, 2014
Les Elfes / Alain Carle Architecte
Les Elfes / Alain Carle Architecte, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 25

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Located on a mountainside, the site of the “Les Elfes” residence posed a singular problem of the horizon as perceptual referent. The monumentality of the landscape presented to the observer from several rocky peaks was contradictory, in my opinion, with the scenic qualities required by the intimacy of the habitat. It was therefore necessary to design an anti-monument (following a particularly extensive program) and create a sort of observation “device” by way of a building.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

To tame this monumentality and separate the “unique” view it imposes, I sought to fragment the landscape by distributing the volume of the building among several “blocks” oriented to specific points of view. The approach thus does not depend on a programmatic constraint, but rather on enhancing the perceptual experience within the habitat. Multiplying the points of view attenuated the scenic majesty guessed at the base of the cliff to bring out a series of modest landscapes created by the assembly of the constructed forms.

Access Floor Plan
Access Floor Plan

This fragmentation also evokes the spatial quality of the rock masses found on Laurentian summits, that create a sort of natural “lookout” bared of vegetation. The project preserves this quality by multiplying the exterior surfaces conducive to contemplation: looking instead of knowing. In cross-section, the “blocks” are half-buried and connected by places reserved for utilities. The appearance remains deliberately fragmented to better “frame” the views offered from the interior and the exterior. A continuous Toog wood wall, like a thread, is deployed on the brick fragments and acts as a perceptual referent of the whole by creating a new horizon line.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

A more intimate small inner courtyard is formed by this wall and by the displacement of one of the blocks (that of the day rooms) in relation to the peak of the rock face abutting the complex. It serves as a counterpoint to the great terrace overlooking the valley, located opposite the same block accommodating the day rooms. This place offers a more limited view of the landscape in the morning light, which creates the everyday space of the two retired owners.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Materially, the brick cladding links the architectural reading of the exterior envelope to the stones seen from the site. The floors also are made of Toog wood, again offering a symbolic continuity with the “thread” and the soil. We proposed to paint the brick with lime for a clearer reading of the volumetric aspect of the components (especially in winter), but the owners preferred the traditional spirit of brick left bare. We repeated this attempt with the creation of the L’ÉCRAN house.

Terrace Floor Plan
Terrace Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Alain Carle Architecte
Office
Cite: "Les Elfes / Alain Carle Architecte" 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/543708/les-elfes-alain-carle-architecte/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.