HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - WindowsHILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - BeamHILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Image 4 of 28HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Image 5 of 28HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - More Images+ 23

  • Students : Jenni Ervasti, Heljä Finnilä, Aki Hirvikangas, Janne Hovi, Sonja Immonen, Marjaana Juujärvi, Sinja Kaipainen, Vilma Karjalainen, Niko Kotkavuo, Sini Kourunen, Pyry Kujanpää, Panu-Petteri Kujala, Laura Lammert, Aino Lampinen, Pauliina Laurila, Samu Leppänen, Niko Liias, Veera Limingoja, Liljastiina Luminiitty, Hanna Mattila, Karoliina Mäenpää, Roope Määttä, Juho Ojala, Niko Okkonen, Jere Paalanen, Juuso Pajukko, Eeva-Liisa Peteri, Heidi Peura, Anna Pietilä, Iiro Ristikankare, Laura Rontu, Julia Rytkönen, Miia Sahlberg, Saara Savolainen, Senni Suhonen, Laura Tiainen, Salla Törmänen, Auri Vallinmäki, Vilho Vähämäki
  • Coordinator : Toni Österlund
  • Digiwoodlab : Tuulikki Tanska, Toni Österlund, Matti Sanaksenaho
  • University Of Oulu, Faculty Of Architecture : Antti Karsikas, Janne Pihlajaniemi
  • Cnc Fabrication : Tapani Kiiskinen, Timberbros Oy
  • City : Oulu
  • Country : Finland
More SpecsLess Specs
HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Windows
Courtesy of Digiwoodlab Project

Text description provided by the architects. HILA pavilion is part of the summer workshop series at the University of Oulu, Faculty of architecture. The students of architecture created the concept and constructed HILA at the Kiikeli island, located right in front of the city center, in summer of 2014.

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Lighting
Courtesy of Digiwoodlab Project

HILA pavilion is a synthesis of a three dimensional wooden lattice structure (hila in Finnish) and architecture, in which the rectangular base form is carved by a freeform inner void. The revealed wooden structure creates a lace-like appearance inside the pavilion, which is amplified by the complex shadows it forms. Viewed from inside, the openings on the sides of the pavilion frame beautiful views towards the river delta area, and the pavilion itself is shown as a prominent landmark towards the city.

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Image 25 of 28
Diagram 4

The concepts of the form and structure of the HILA pavilion were conceived within a four day design workshop by students and specialists. The wooden lattice is connected by simple crosslap joints. The tight slots in joining members together with the bolt connection brace the structure so no additional diagonal bracing is needed. HILA pavilion consists of 397 prefabricated wooden beams and 1027 joints.

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Image 8 of 28
Courtesy of Digiwoodlab Project

The workshop was held in collaboration with the Oulu University’s DigiWoodLab project, which aims to develop and research methods for designing wooden structures and architecture using algorithm aided design methods and computerized manufacture in collaboration with Finnish wood industry. Hila pavilion was designed using parametric modeling tools, which allowed for a very fast design time. The design, analysis and fabrication of the pavilion took place within four weeks.

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Column, Handrail, Beam
Courtesy of Digiwoodlab Project

The pavilion is 5x5x4 meters and the wood used in the structure is untreated 60x60mm planed spruce. All wooden parts were fabricated using a 5-axis CNC milling machine intended for the milling of timber for log houses. The HILA pavilion was assembled on site in five days, without using any power tools.

HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students - Image 26 of 28
Render 1

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kiikeli, Oulu, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "HILA Pavilion / Digiwoodlab Project + University Of Oulu Students" 03 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542705/hila-pavilion-digiwoodlab-project-university-of-oulu-students> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.