the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Carlos Castanheira
  6. 2005
  7. Casa Ribeira de Abade / Carlos Castanheira

Casa Ribeira de Abade / Carlos Castanheira

  • 01:00 - 12 September, 2014
Casa Ribeira de Abade / Carlos Castanheira
Casa Ribeira de Abade / Carlos Castanheira, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 32

  • Architects

  • Location

    Valbom, Portugal
  • Architect in Charge

    Carlos Castanheira & Clara Bastai, Arqtos Lda.
  • Design Team

    Duarte Rodrigues, Sofia Reis, Demis Lopes, Barbara Guedes, Isabel Ribeiro, Bruno André, Luís Calheiros, João Figueiredo
  • Project Year

    2005
  • Photographs

  • Specialities

    Paulo Fidalgo, Eng. Civil , HDP Gabinete Projectos. Engenharia Civil, Lda.
  • Contractor

    A Construtora de Loureiro, Lda. (Empreiteiro Geral)
  • Client

    Dr. António Torres e família
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. A visit to the site caused an immediate, negative impression.

Such a chaotic place, the result of a lack of planning, casual unauthorized development, or simply bad taste and an absence of culture.

What could have led the Clients to aquire this site? Why?

The need to separate the project from its neighbouring context, immediately justified the direction to be taken.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The site, is just off the main road which brings one quickly to the heart of the city of Oporto, but its character is in the landscape of the river Douro, and its bridges and the almost possible view of the sea.

The Client’s enjoyment of the site was evident, as was their dislike for its immediate context.

So the necessity for abstraction and separation was evident.

It was my role to find the form of that abstraction.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The Project for and the construction of the house, its name being derived from its location, is just that. A great emphasis on the landscape, the terrain’s difficult topography and an abstraction from its immediate context, seeking forms and architectural content that would deny the context, even forget it.

Planes were necessary to organize the living areas, both inside and out.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

They were built; retaining walls, which create enclosure and form the house.

Walls parallel to the slope and perpendicular to it, helping each other and in between those walls, spaces were created, spaces for life, spaces for light which enables life.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The programme, which was very hierarchichal, suggested different contents, different kinds of experience. On the ground floor is the social area, subdivided to be enjoyed by the family, relations, friends and visitors. On the upper floor, there are three bedrooms cantilevered, with a privileged enjoyment of the landscape beyond. In between these, are the two guest rooms.

Volumetrically there is almost only the cantilevered body of the bedrooms.

Section
Section
Section
Section

Sitting on a stone clad wall, its overhang shades from the direction of the penetrating setting sun, always wonderful, always different.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

External materials are: concrete, granite, slate, zinc and glass. Internally, white walls, American Oak timber and glass.

Floor Plan
Floor Plan

Outside, the upper plane platforms become orchards and the lower external platforms relate directly to the interior, enjoying the landscape.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

As elsewhere, fundamental to a good, rational and healthy process, was the quality of the Clients. This is, and was, fundamental. The rest is professionalism and the co-ordination of various other professions.

View the complete gallery

About this office
Carlos Castanheira
Office
Cite: "Casa Ribeira de Abade / Carlos Castanheira" 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542202/casa-ribeira-de-abade-carlos-castanheira/> ISSN 0719-8884