We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Casa RG / ES-arch

Casa RG / ES-arch

© Marcello Mariana© Marcello Mariana© Marcello Mariana© Marcello Mariana+ 26

Madesimo, Italy
More SpecsLess Specs
© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Text description provided by the architects. Our project is a recovery of the attic of a portion of an apartment building.

The apartment building is made up of two blocks and a connecting body. The two blocks look differently even though they were both built in the 60s. Our block used to be inhabited by the families working on the ground floor grocer’s.

Section
Section

The existing block has a complex plan, due to the building within a narrow area. Folds, bevels and narrowings are a consequence of the narrow distances, indeed they were not designed for creative or architectural reasons.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

While the main building is a separate one and is standing on a flat terrain, the renovated block is just before the climbing Bernasconi street (via Bernasconi).

The building has a compound shape. It broadens up northwards and has a straight side while and westwards it has a series of folds and bevelled edges.

Floor Plan
Floor Plan

The main point of our project was the restructuring of the pitched roof and its slope.

Our solution was the rotation of the hipped roof (north/south). In order to have windows southwards the hipped roof was rotated so that the whole building gains a proportioned and contained shape. Its layout was furtherly refined thanks to the insertion of a chimney

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

We first proceeded by redefining and regularising the volume, trying to find a balance despite the original irregural shape. Just a tiny intervention and the result is a new balance in shape and volume.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

The muddy colours of the wood and of the surrounding context influenced our choice of the materials in order to give the building some compactness. That’s why we chose thin kerlite tiles. The muddy colours and the tile covering strenghten the compactness of the building.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa RG / ES-arch" 06 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542123/casa-rg-es-arch> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.