All
Projects
Products
Events
Competitions

Cliff House / Hyde + Hyde Architects

Cliff House / Hyde + Hyde Architects

Courtesy of Hyde + Hyde Architects Courtesy of Hyde + Hyde Architects Courtesy of Hyde + Hyde Architects Courtesy of Hyde + Hyde Architects + 17

Houses  · 
United Kingdom, United Kingdom
  • Architects Authors of this architecture project Hyde + Hyde Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Sky-Frame
  • Unit

    m2
  • Quantity Surveyor

    Mildred Howells
  • Main Contractor

    Self build
  • Structural Engineer

    CD Gray & Associates
  • M&E Consultant

    SABA
  • Specific environmental targets

    Code for Sustainable Homes Level 4
More Specs Less Specs
Courtesy of Hyde + Hyde Architects
Courtesy of Hyde + Hyde Architects

Text description provided by the architects. Perched up high on a limestone cliff overlooking the sea where the Bristol Channel meets the Atlantic Ocean, the new home allows our clients to live among the ever changing light and atmosphere of the ocean. The architecture of the home is one of total focus on these views, with the main living spaces located on the first floor, combined with a strict brief to achieve a low carbon home.

Elevation
Elevation

Elements of the design ensure that the building’s long term energy performance will be exceptional - utilising an air source heat pump feeding a wet under-floor heating system with whole house mechanical heat recovery ventilation. Hot water is stored in cylinder tanks assisted by solar thermal and the air source heat pump.

Courtesy of Hyde + Hyde Architects
Courtesy of Hyde + Hyde Architects

The building is constructed from insulated concrete formwork giving it a highly insulated air tight perimeter. To balance the heaviness of the building fabric a cedar clad balcony frame is introduced to focus on sea views, with vertical and horizontal planes creating a series of sophisticated spatial layers. Angled louvers are intended to help create a semi-transparent object whilst avoiding overlooking and to provide wind protection. It also creates adaptable rain canopies, solar shading, cover for a carport and an entrance canopy.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cliff House / Hyde + Hyde Architects" 03 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/540636/cliff-house-hyde-hyde-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.