the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. GASS Architecture Studios
  6. 2013
  7. Hillside / GASS Architecture Studios

Hillside / GASS Architecture Studios

  • 01:00 - 27 August, 2014
Hillside / GASS Architecture Studios
Hillside / GASS Architecture Studios, © Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

© Kate Del Fante Scott © Kate Del Fante Scott © Kate Del Fante Scott © Kate Del Fante Scott + 23

  • Main Contractor

    Christo Kaufmann of PR Homes
  • Quantity Surveyors

    QEAS Quantity Surveyors
  • Engineers

    GOBA Consulting Engineers
  • Landscaping

    Plant Culture
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. ON ARRIVAL…

Situated on the slopes of the Helderberg Mountains in Stellenbosch and nestled between rolling vineyards, a koppie (small granite hill) and a river below, Hillside is simultaneously arresting and juxtaposed as fits flawlessly into its surroundings.

© Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

You approach the house up a steep driveway meandering through the vineyards. The driveway and the forecourt are a modern interpretation of a traditional farmhouse. This is characterised overall by the planning of the house’s location but also more specifically by the gravel driveway, expansive forecourt, drive-in open garaging reminiscent of a barn and water feature evocative of an animal’s drinking trough. This modern drinking trough is then fed by a modernist architectural waterspout from the roof of the house.

© Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

These farmhouse characteristics are not just visual either. Other senses are also stimulated: your scent is stimulated by the smells of the farmlands and rural surrounding as is your auditory sense when you hear the gravel beneath the car’s tires.

© Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

There is a genuine sense of arrival every time you visit Hillside. Access to the front door is gained from a double-sided staircase from left or right of the gravel arrivals courtyard. This short stairway is a nod to the Colonial influence of traditional Cape vernacular typical to architecture seen in the Cape (many buildings in and around Cape Town like The Castle of Good Hope, the City Hall and Tokai Manor House, for example, boast this kind of double-sided arrival staircase).

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

As visitor – and homeowner – you are fully aware of the amazing setting but on arriving within the farm yard style forecourt the scale of the house changes from a 3-story to a double volume dwelling – so you don’t really get a sense of all the floors and levels. Beyond this point it is by no means farmhouse, well not in the traditional sense of the word anyway.

© Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

Before walking up the steps to the solid timber double front doors you also have the choice of going downstairs to the guest suites (that are currently being used by the home owner’s older children when they’re not at university).

© Kate Del Fante Scott
© Kate Del Fante Scott

A repetitive architectural feature of the house is the many stacked granite stone walls. Most of the stones for these have been harvested from the site. The front door is also situated within one of these granite feature walls. Before entering the house one has no idea what to expect on the other side – it’s a kind of tardis with unexpected treasures beyond! As you walk through the threshold you are immediately greeted by a giant picture window showcasing the inner courtyard around which the home is designed and the koppie (small granite hill) to the rear of the house. The koppie (small granite hill), as with the rest of the garden, boasts local fynbos and indigenous flora and a kitchen garden to the side.

Cite: "Hillside / GASS Architecture Studios" 27 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539672/hillside-gass-architecture-studios/> ISSN 0719-8884