the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Patkau Architects
  6. 2012
  7. Tula House / Patkau Architects

Tula House / Patkau Architects

  • 00:00 - 20 August, 2014
Tula House / Patkau Architects
Tula House / Patkau Architects, © James Dow
© James Dow

© James Dow © James Dow © James Dow © James Dow + 61

  • Architects

  • Location

    Strathcona, Canada
  • Design Team

    John Patkau, Patricia Patkau, and David Shone with Mike Green, Dimitri Koubatis, and Greg Boothroyd, James Eidse, Marc Holland, Tony Mah, Henry Murdock, Ben Raimes, Thomas Schroeder, Craig Simms, Tony Wai.
  • Area

    4350.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

    • Structural Engineers

      Peterson Galloway
    • Mechanical Engineering

      Hirschfield Williams Timmins
    • Contractor

      J Toelle Construction LTD. Guy Holmes, Site Superintendent
    • Client

      Eric Peterson and Christina Munck
    • More Specs Less Specs
    © James Dow
    © James Dow

    Text description provided by the architects. Perched 44 feet above the Pacific Ocean on a remote island, the Tula House reflects the casual irregularity of the sites rock ledges, beach, and forest in both its geometric and spatial order.

    Floor Plan
    Floor Plan

    The topography of the site is highly irregular; the prospects diverse. Views to the east stretch over the open water and islands of the Strait of Georgia to the mountain ranges on the mainland of British Columbia. Views to the south overlook a small tidal basin. Moss covered basalt hills are interspersed among treed expanses and richly vegetated crevices, valleys and swales. Stands of red alder and big-leafed maple enliven the predominantly dark Douglas fir forest. The shoreline below the house is littered with the flotsam and jetsam of the ocean where logs and rocks have been tossed around by the tides and storms like a child’s game of “pickup sticks”. One site is actually many sites.

    © James Dow
    © James Dow

    The house cultivates a sense of dwelling with, and within, such diversity. Low rock walls edge a gravel approach to the house. A loose arrangement of concrete walls, clad in staggered fibre-cement panels, begins to describe space. These panels are black in color. From a distance, the house visually recedes into the dark forest. The roof, planted in moss and native ground covers, appears from above to be continuous with the surrounding ground plane.

    © James Dow
    © James Dow
    Section
    Section

    Groundwater flows continuously through the site where it is captured momentarily within an entry courtyard. The ground plane of the courtyard and interior floor of the house are large shard-like concrete plates. Within the house, spaces are defined by a series of slowly unfolding concrete walls that channel the flow of space through to ocean views. This primary flow is diverted in passage by eddies of secondary space which branch off, separating and focusing moments of diversity in the site: the small tidal basin off the kitchen nook, a ledge of moss covered rock in the bedrooms, a view back from the court to a swath of deciduous trees.

    © James Dow
    © James Dow

    A steel-framed roof mirrors the order of concrete walls and floor plates. Narrow skylights project lines of light at oblique angles through space. At the cliff-edge, the solidity of concrete floors is left behind. A steel-framed, wooden deck is cantilevered into the air. While an uninterrupted expanse of glass takes in distant, sublime views of the Straight, glazed apertures in the floor of the living room deck open vertiginously to the textures and sensual immediacy of beach and ocean below. Millwork elements float freely within the spaces like the flotsam and jetsam on the beach. 

    © James Dow
    © James Dow
    Cite: "Tula House / Patkau Architects" 20 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539483/tula-house-patkau-architects/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments