the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Denmark
  5. Arcgency
  6. 2013
  7. Livsrum - Cancer Care Centre / ARCGENCY

Livsrum - Cancer Care Centre / ARCGENCY

  • 01:00 - 24 August, 2014
Livsrum - Cancer Care Centre / ARCGENCY
Livsrum - Cancer Care Centre / ARCGENCY, Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

Courtesy of ARCGENCY Courtesy of ARCGENCY Courtesy of ARCGENCY Courtesy of ARCGENCY + 21

Text description provided by the architects. Livsrum is a house made in harmony with nature. Shaped by the terrain, covered by the woods and getting its hue from nature. It borrows the qualities from the surrounding environment and passes them on to the users of the house.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The house looks like it has grown out of the plots characteristic slopes and has inherited its soft organic shapes from the landscape. It gives both an inviting and dramatic appearance. From a distance it stands out as something unusual. The soft design and warm colours of larch tree is in close dialog with the green backdrop of the forest. Together, they stand in contrast to the hard concrete of the neighbouring hospital.

Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

At close range the house scale down from one block to a four-part structure. Both in depth and height the four blocks are distinct. It reveals a house broken down into smaller parts. The niches created by the offset of the blocks are generating body scale spaces that invite users to inhabit the sunny and protected palaces along the façade.

Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

In elevation the vertical wooden slats make playful shadows on the bright aluminium and add a sense of depth to the façade. When you look along the façade the experience transforms into that of a total wooden building. This play between open and closed, wooden and aluminium generates a building that changes all the time depending on the angel you experience it from. This makes a vibrant and ever changing house.

Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

The forest and the trees follow the user into the house. The slats are visible through the big windows and the natural colour of the wooden ash floors and solid pillars gives a warm felling to the space. The central double-height common space receives natural light from all corners of the world. The light changes with the moods of the weather, the sun's position on the sky and all four seasons.

Section
Section

The interiors are decorated in bright friendly colours. The space continuously changes nuances depending on light intensity and colours of the nature outside.

Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

The green and brown hue of the forest are mixed with the characteristic Scandinavian light. The low evening sun shines through the treetops and paints the tall south wall in golden tones. Livsrum is based on the ambition of the Danish Cancer Society to meet the users as human beings and not as patients.

Courtesy of ARCGENCY
Courtesy of ARCGENCY

The plan has been organized for the spaces to feel casual, almost carefree, allowing one to feel at ease and almost at home. Considering this is a house for everyone and to meet the many different perceptions of home, the house is organised around daily rituals that we all know from our home: The informal coffee in the kitchen, the dinning situations around the family table, the relaxation in the couch or by the fireplaces. Each ritual got its own intimate recess around the big common space. This blends the felling of privacy with the felling of not being alone and gives a sense of community.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Livsrum - Cancer Care Centre / ARCGENCY" 24 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539191/livsrum-cancer-care-centre-arcgency/> ISSN 0719-8884