the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Office Winhov
  6. 2013
  7. House Plot 75 / Office Winhov

House Plot 75 / Office Winhov

  • 01:00 - 22 August, 2014
House Plot 75 / Office Winhov
House Plot 75 / Office Winhov, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 17

  • Design Team

    Joost Hovenier, Charles Hueber, Giles Townshend, Coen Smit, Jan Peter Wingender, Anouk Roelofs en Joost van de Weg
  • Project management

    De Ruimte Projectontwikkeling, Amsterdam
  • Furniture

    David de Klijn - Studio de Klijn
  • Engineer

    Pieters Bouwtechniek
  • Installations

    Technisch Adviesbureau Sanes
  • Construction

    Vink en Veenman
  • More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. The ‘Little Reed Island / Kleine Rieteiland’ on IJburg is surrounded by water that forms the border to the southern Diemerpark. The central street of the island is flanked on both sides by a continuous row of built homes developed in private ownership. Within well-defined urban conditions each house has its own architecture. The design for the house on lot 75 is created within close collaboration between the client and the architect.

Cross Section
Cross Section

The house takes the contrast between the closed interior and the exterior, which is focused on the landscape outside, as a starting point. On the side of the street, the house has an entrance patio with a closed facade of light brick combined with prefabricated concrete bands. Behind this frontal facade the house opens up to the sun and there is a wide view over the water.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The house follows the contour of the dike profile, the edge of the island, with a second, sunken patio and an underground bedroom floor. The second patio is the centre of the house and allows daylight to enter deeply into the adjacent rooms.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

On the side of the garden, diagonal views through the patio connect the bedroom and study room with the kitchen and living area. Directly next to the patio is the kitchen, the core of daily family life. The fixed interior elements such as kitchen cabinets, electricity meter and toilet are put together in a long wooden interior element.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The kitchen leads to the dining and living area in the form of a conversation pit. The large roof terrace on the first floor provides panoramic views over the countryside. This private terrace complements the, by residents, shared green area along the water.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

View the complete gallery

Cite: "House Plot 75 / Office Winhov" 22 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539055/house-plot-75-office-winhov/> ISSN 0719-8884