the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Control Center
  4. Italy
  5. Maria Giuseppina Grasso Cannizzo
  6. 2009
  7. Port Control Tower / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

Port Control Tower / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo

  • 01:00 - 21 August, 2014
Port Control Tower / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo
Port Control Tower /  Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, © Hélène Binet
© Hélène Binet

© Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet + 24

  • Architects

    Maria Giuseppina Grasso Cannizzo
  • Location

    Marina di Ragusa, Ragusa, Italy
  • Definitive Design

    Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, Salvatore Ingrao
  • Area

    130.0 sqm
  • Project Year

  • Structural Engineering

    Ing. Gabriele Correnti
  • Systems Engineering

    GB Progetti
  • Contract Value

    650.000 €
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The Port Control Tower design process started during the works for the new tourist port in Marina di Ragusa, (Ragusa, ITA), as a consequence of the upcoming decision of the client, Ente Porto Marina di Ragusa, who was searching for a new proposal succeeding the previous one, already in progress. The client’s purpose was to produce a building that can achieve the status of symbol of the all port equipments, but of course previous scheme’s existence sets up some limits: existing foundations, volume and height permitted, budget.

© Hélène Binet
© Hélène Binet


New building essential qualities and features are both consequence of:

- its position on the extreme edge of the west pier which extends itself towards the centre of the sea area in front of the port’s entrance;

- its programme which regards only routes control and boats supply.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

From the land the tower looks as a signal showing the boundary between quiet protected port water and stormy high seas, at night it stands as a light source for the all port area and as light signal showing route to landing. On the inside, climbing upstairs, terra firma’s view gradually gets lost up to being cancelled at the top floor. This ambiguity, produced inside the transparent box, is intentional and willing to induce a condition of lack of limits.

Section B
Section B


The building is made up of three overlapping boxes. The upper, transparent, one (C) set on two lateral supports and is meant to the port traffic control. The intermediate box (B), hang down the upper one, hosts the guardian lodgings and the stairs to the second floor. The lower box (A) is assigned to bunkering personnel. Public can come into contact with persons in charge by a large window on the south front. The central concrete pillar, which takes inside the toilets and installation block, goes through the three boxes assuring correct loads distribution.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

At every floor natural ventilation is provided by the opposite position of windows on the north-south direction. The building has its own air-conditioning system to be used only in extreme weather conditions. For the top floor closings and for all the shutters have been used selective an solar control glasses.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

The intermediate box (B) is built up with a steel framework, while its plug is formed with a metal light frame panelling, an insulating board, cement-fibre panels and a zinc-titanium ventilated wall. The lower box (A) is an independent concrete volume, coated with a wood ventilated wall.

Detail Section B
Detail Section B
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Port Control Tower / Maria Giuseppina Grasso Cannizzo" 21 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884