Itobi House / Apiacás Arquitetos

Itobi House / Apiacás Arquitetos

© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico+ 32

São Paulo, Brazil
  • Construction:Apiacás Arquitetos
  • Incorporation:Apiacás Arquitetos
  • Management:Apiacás Arquitetos
  • Foundations:Daconst
  • Lighting:Reka
  • Building Services:Ramoska & Castellani
  • Interiors:Apiacás Arquitetos
  • Landscape:Apiacás Arquitetos
  • Suppliers:Caçambas - São Bento Remoção de Entulhos; Materiais de Construção - Fogões Shop; Fundações Estruturais - Al Sondas Perfurações e Sondagens; Ferragens, lajes, coifa, lareira - Ipê Telhas; Aluguel de equipamentos - Locbrás; Reforço das fundações - Daconst; Material para mobiliário - Leo Madeiras; Vigas metálicas - Emofer; Aquecedor solar - Soletrol; Piscina - FAP Piscinas; Cozinha e banheiros - Exclusive Home; Telha Metálica - Ananda Metais; Impermeabilização da piscina - Bautech; Pisos de madeira - Pau Pau Madeiras; Restauro maçanetas - Pramets; Misturadores, chuveiros - Lemos da Costa; Vidros - Vidraçaria Boa Nova
  • Site Area:215 m²
  • Project Architects:Acácia Furuya, Anderson Freitas, Pedro Barros
  • Collaborators:Accácio Mello, Ana Lúcia Santana, Bárbara Francelin, Cibele Mion, Daniela Santana, Fábio Teruia, Francisco Veloso, Gabriela Campos, Leonor Vaz, Maria Wolf, Marcelo Otsuka, Otávio Filho, Pedro Parede
  • City:São Paulo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico
© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico

Text description provided by the architects. The project is a renovation in a house designed in the 1950s. Due to its various transformations and the difference of uses required, we radically intervened the existing space.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The first step was the demolition of a small guest house to create a larger open area with gardens and swimming pools. Aiming at a more honest relationship with the outside area, we demolished the walls of the ground floor and restructured the space: the steel beams are supported on new perimeter walls built with demolition material.

© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico
© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico

The new ground floor supports an upper volume, treated in a lighter way, white, with the private program: office and bedrooms. The connection between the floors is marked by a new staircase and also by the residual void from the old staircase.

© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico
© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico

Thus, the home ultimately gets more natural light and ventilation.

© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico
© Pregnolato e Kusuki Estúdio Fotográfico

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Itobi House / Apiacás Arquitetos" [Casa Itobi / Apiacás Arquitetos] 20 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/538101/itobi-house-apiacas-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.