the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. Australia
  5. Kennedy Associates Architects
  6. 2013
  7. AGL Pavilion / Kennedy Associates Architects

AGL Pavilion / Kennedy Associates Architects

  • 01:00 - 20 August, 2014
AGL Pavilion / Kennedy Associates Architects
AGL Pavilion / Kennedy Associates Architects, © Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

© Peter Bennetts Photography © Peter Bennetts Photography © Peter Bennetts Photography © Peter Bennetts Photography + 23

  • Collaborators

    Cardno, Zadro Constructions, BRH Steel Constructions, The Australian Botanic Garden, CMC,Hunter Galvanising, Bay and Coast Metal
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The AGL Pavilion at The Australian Botanic Garden, Mount Annan, NSW designed for The Royal Botanic Gardens and Domain Trust of NSW draws together two highly symbolic concepts: the semi permanent theatrical marquee (entertainment) and the more permanent vernacular shed (utility).

Centrally located within the important lakeside precinct of the park, the largest gathering area within the botanic garden, The AGL Pavilion has been designed to be the centre piece of a series of new visitor facilities, catering for events ranging from casual picnics to 200 people.

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

The project, reflects the key values of the client, being a commitment to the primacy of landscape, environmental responsibility, careful allocation of resources and a commitment to the creation of a garden that is valued as much for its beauty and contribution to the cultural and public domain as it is for its botanical achievements. The structure sits atop the hill overlooking the lake, facing east and framed by the backdrop of the surrounding bushland.  Approached by one of several pathways that meander through the park, the building’s dramatic hilltop location brings order and identity to the surrounding context, delivering sweeping views of the garden and lake.

Site Plan
Site Plan

The marquee announces its presence, celebrates its position, grabs your attention and draws you to it. Entered at its centre and catering for a wide range of uses, from a pit stop to a wedding, or a wake, the pavilion strikes a balance between being intimate enough for small casual visits and large enough for big events.  It makes you welcome, encourages activity, frames the view and invites further exploration of the garden, whilst constantly reminding you that it is a secondary structure within the garden and ensuring your focus and attention return to the landscape.

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

The rhythm of columns, roof planes, screening and structural geometries creates a series of spaces that tie the building to its site, giving it a powerful presence in the garden and signifying its role as a key destination building within the garden.

The shed provides shelter and the main gathering space, the verandah entry, balance and support and the tanks, which help anchor the building to its site, toilets and water storage. It is a simple program, achieved with a minimum of means, maximum of effect and modest budget.  The building is made almost entirely of steel. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project creates and defines its spatial dynamic through an exploration of the structural economies offered by steel, allowing for a wall and cross brace free design.  Beams are allowed to do what they need to do and joints are clear, exposed and celebrated.  The detailing expresses the unique qualities of steel and in doing that makes them inherent to its aesthetic.  The verandah buttresses provide rigidity to the shed, whilst the large span roofing materials deliver a clean roof design with a thin edge. 

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

The raw, muscular, robust, scaffold nature of the structure delivers a dramatic and pragmatic approach to the construction of the pavilion.  Everything is allowed to be visible and to participate in the making of the space. 

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

The 6m high columns define the site and spaces, which are then ’enclosed’ by the high level recycled timber screens and flying roofs.  The slenderness of the roof, which is pitched in three directions, enhances the tent like character of the pavilion, drawing the lowest point to the building’s centre and pushing out to the views.  The recycled plastic screening filters the sun, balances the height and frames the views, providing human scale, delicacy and light.

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

This interplay of structure, screens and roofs give the building its spatial generosity, three dimensional character and conceptual clarity.  The interplay between strength and lightness, openness and enclosure, rawness and clarity are central to the building’s program and define the building’s strength and beauty.  It’s a generous building that inspires and lifts you. The pavilion was in part inspired by the historic Audley Picnic Shelter in Australia’s oldest national park, a much loved and well used building, highly regarded for its structural honesty, constructional simplicity, human scale and quality of containment.

© Peter Bennetts Photography
© Peter Bennetts Photography

The building has been constructed with a sense of the ecological and environmental preciousness of both its place and everything that has gone into it. The materials were all chosen for their resource efficiency, long life span, minimal maintenance and ability to age well and are all used without further embellishment or treatment. Nothing is hidden, nothing is covered, nothing is painted.  

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kennedy Associates Architects
Office
Cite: "AGL Pavilion / Kennedy Associates Architects" 20 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/537738/agl-pavilion-kennedy-associates-architects/> ISSN 0719-8884